Nyhet | Fästingar

Stor ökning av TBE-smittade

I augusti har antalet fall av den fästingöverförda smittan TBE ökat snabbt. Folkhälsomyndigheten påminner nu om att vara försiktig så länge temperaturen är högre än fem grader.

Publicerad den: 2015-09-09
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Sommaren började lugnt med färre anmälda TBE-fall än tidigare, men under augusti förändrades läget. I augusti har nu sammanlagt 83 fall av TBE rapporterats in, vilket är en ökning jämfört med i snitt 56 fall under samma månad de senaste tio åren. Precis som tidigare har de flesta smittats av fästingar i landets östra delar, kring Mälaren och Östersjön i Stockholms, Södermanlands och Uppsala län. De senaste åren har smittade fästingar blivit vanligare även kring Vättern och Vänern.

Symtom vid TBE

Den som drabbas av TBE (tick borne encephalitis) får hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk och ibland också kramper och förlamningar. De flesta blir helt återställda efter smittan men var tredje drabbad får långvariga eller bestående besvär som trötthet och försämrat minne. Det finns ingen behandling mot TBE-viruset utan patienten behandlas utifrån vilka symtom han eller hon har. Däremot finns det förebyggande behandling i form av TBE-vaccin. Om du vistas i miljöer med mycket fästingar bör du också tänka på att använda stövlar och långbyxor, kontrollera kläderna regelbundet och inspektera din kropp efteråt.  

Annons
Annons

Antal TBE-fall per månad

Bilden nedan visar antalet rapporterade TBE-fall per månad under åren 2011-2014, samt till och med augusti 2015. Källa: Folkhälsomyndigheten.

Antal TBE-fall per månad

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons