Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Fästingar

Sju arter av borrelia i svenska fästingar

Analyser av 2000 fästingar visade att de bar på sju olika arter av borrelia-bakterier.

Annons

Omkring 1500 fästingbitna personer lämnade in drygt 2000 fästingar till vårdcentraler i främst södra Sverige och på Åland under 2007 och 2008. Dessa analyserades i ett projekt vid Linköpings universitet.

Från varje person som lämnat in fästingar togs också blodprover för att kontrollera antikroppar mot borrelia.

Sju arter av borrelia påvisades i fästingarna. Sex av dessa borrelia-arter kan ge upphov till sjukdomen borrelia. Den sjunde arten orsakar fästingburen återfallsfeber.

Annons
Annons

Borrelia-bakterier hittades i genomsnitt i var fjärde fästing. Trots detta utvecklade endast två procent av de bitna personerna symtom eller tecken på sjukdomen borrelia. Risken att utveckla symtom till följd av ett fästingbett är mycket liten.

Betydligt fler kvinnor än män lämnade in fästingar. Yngre personer och kvinnor avlägsnade fästingarna snabbast, äldre personer och män långsammast. Fästingar i huden på huvudet eller i underlivet upptäcktes i allmänhet betydligt senare än de som fäst sig på andra områden på kroppen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons