Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så undviker du fästingbett i midsommar

Midsommar är faktiskt den helg då allra flest blir bitna av fästingar. Bett som kan leda till både borrelia och TBE.
– Det finns därför all anledning att undvika att bli fästingbiten, säger borreliaexperten Johan Sanmartin Berglund, professor på Blekinge tekniska högskola (BTH). Här ger han tips på hur du gör.


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-21
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Så undviker du fästingbett i midsommar
Annons

Borrelia får man av en infektion från en mikroorganism som överförs från en blodsugande fästing. Fästingen sitter i högt gräs eller liknande och väntar på att en potentiell värd ska vandra förbi. Sjukdomen behandlas med antibiotika, men något vaccin finns inte som det ser ut idag. Utebliven behandling kan leda till att infektionen sprider sig till nervsystemet och lederna. Det är därför viktigt att göra sitt bästa för att slippa

– Att till exempel klä sig i långärmade tröjor, långa byxor och att använda gummistövlar om du är ute i naturen är ett tips men kanske inte så kul när solen skiner. Låt tröjan vara nedstoppad innanför linningen och använd mörka kläder för då attraheras inte fästingarna lika lätt, berättar Johan Sanmartin Berglund.
Många blir dock bitna varje år. Då gäller det att ta bort fästingen och vara uppmärksam på om huden på platsen för fästingbettet rodnar.

Behöver inte vara ringformat

– Det är viktigt att poängtera att märket efter bettet inte alls behöver vara ringformat, säger Johan Sanmartin Berglund. Märket kan lika gärna vara oregelbundet format och homogent rodnat. Det viktiga är att misstänka borreliainfektion om man på platsen för ett fästingbett får en hudförändring ett par dagar upp till några veckor efter bettet. Då kan antibiotikabehandling snabbt bota infektionen.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Risk för TBE

Den som blir biten av en fästing riskerar även att få TBE vilket är en virussjukdom som kan orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. En tredjedel av de som smittas får hjärn- eller hjärnhinneinflammation. Till skillnad från borrelia kan du dock vaccinera dig mot TBE.
Stockholms skärgård är det område där flest blir smittade av TBE.

    Källor

  • Forskning.se - http://www.forskning.se/2017/06/19/sa-undviker-du-fastingbett-i-midsommar/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-07-14 10:45 (5 år sen)

    Fästingbett kan vara stort vitt också !! Jag fick dubbel penicillinet för detta.


Annons