Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Fästingar

RIsk för TBE-smitta långt in på hösten

Under sommaren är vi uppmärksamma på fästingar. Men risken för att bli biten och få TBE kvarstår under hösten. Fästingarna är nämligen aktiva ända fram tills temperaturen sjunker under fem grader. Hur stor risken är för att bli smittad av TBE under hösten beror alltså mycket på vädret.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-10-05

Annons

Är det varmt länge förlängs risken för fästingsmitta långt in på hösten. Blir det däremot kallt tidigt försvinner fästingarna snabbt, säger Anders Tegnell, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Statistik från myndigheten visar att antalet rapporterade TBE-fall mellan 2011 och 2014 var större i slutet av sommaren och i början av hösten än i början av sommaren.

Enligt Anders Tegnell kan det bero på flera saker. Statistiken avser när personen fick sina första symtom på TBE, inte när han eller hon blev biten av den smittbärande fästingen. Med tanke på att det kan dröja några veckor mellan fästingbettet och insjuknandet blir det en eftersläpning i statistiken.

Annons
Annons

Dessutom tar det tid för fästingarna att bli många, vilket gör att antalet djur är mindre i början av sommaren.

Hittills har 148 TBE-fall rapporterats i år, vilket kan jämföras med förra årets totalt 268 fall. 2014 rapporterades sammanlagt 178 fall av sjukdomen.

Är det varmt och torrt finns det färre fästingar, men samtidigt är man ute och rör på sig mer då. Den här sommaren har varit extremt torr, så rent teoretiskt är det nog färre fästingar i farten i år än vad det brukar vara.

För att minska risken för att få TBE kan man, förutom att vaccinera sig, bära kläder som skyddar huden från fästingarna.

Annons
Annons

När man kommer hem kan man med en gång titta om man har fått med sig fästingar och plocka bort de innan de hinner bita sig fast, säger Anders Tegnell.

Se även: Karta över riskområden för TBE

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.