Rapporter om TBE och borrelia från hela landet

Antalet fall av TBE har flerdubblats sedan 90-talet, men förra året skedde ett trendbrott.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-06-13
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons
Annons
Annons

Nu är fästingarna aktiva och därmed ökar risken att smittas av fästingburna sjukdomar som TBE som kan ge hjärninflammation. Men förra året var det 209 personer som drabbades av TBE och det är nästan 100 personer färre än 2011 och 2012. Kanske är det ett trendbrott som skulle kunna bero på att fler vaccinerar sig mot TBE, enligt ett inslag i Sveriges Radio.

En annan förändring som setts under senare år är att fästingar och sjukdomarna (TBE och borrelia) spridits till andra områden än de som tidigare klassats som fästingområden, som Stockholms skärgård och Mälardalen. Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, bekräftar att rapporter om TBE och borrelia nu kommer från hela landet. Att det blir fler rapporter kan också tyda på att sjukvården är mer medveten om problemet och kontrollerar för fästingburen smitta på ett mer omfattande sätt än tidigare.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar usk 2014-06-18 13:08 (6 år sen)

    Ang. TBE och borrelia/
    BORRELIA: Om Bakterien Candidatus Neoehrlichia mikurensis inte upptäcks vid rutinanalyserna, VARFÖR skaffar ni inte då det som behövs?? Jag VÄGRAR att göra en LP (Lumbar punktur) en FEMTE gång!!!

    OCH stackars människor som blir lurade att göra detta prov och detta proc, OCH en LP.!!!


Annons
Annons
Annons