Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny fästingsmitta upptäckt

Den nyupptäckta, fästingburna bakterien Neoehrlichia har konstaterats ligga bakom åtminstone sex sjukdomsfall i Sverige. Bland annat kan fästingsmittan ge symtom som blodproppar.
Annons

Bakterien Candidatus Neoehrlichia mikurensis, eller Neoehrlichia, upptäcktes och beskrevs för första gången i en vetenskaplig artikel 2010. Bakterien, som sprids via gnagare och fästingar i framför allt Asien och Europa, har hittills konstaterats i nitton fall i världen, varav sex i Sverige.

I ett projekt har forskare från Tyskland, Schweiz, Tjeckien och Sverige närmare granskat 11 av de konstaterade fallen. Studien visar att det framför allt är redan sjuka personer som har störst risk att bli infekterade av bakterien.

– Riskpatienten är i regel över 50 år, lider av antingen en blodsjukdom eller en reumatisk sjukdom och har en pågående immunhämmande behandling med till exempel cellgifter eller kortison, säger Christine Wennerås, forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Fästingsmittan kan ge blodproppar i benen

Det finns idag inga siffror på hur vanlig den fästingburna infektionen, kallad neoehrlichios, är. Det beror till stor del på att infektionssjukdomen är svår att upptäcka.

–Eftersom bakterien inte kan odlas upptäcks den inte vid rutinanalyser. Dessutom är symtomen vilseledande, till exempel har flera patienter drabbats av blodproppar i benen eller i huvudets blodkärl vilket inte satts i samband med en infektion. Andra typiska symtom som feber, muskelvärk och ledvärk kan också orsakas av patientens underliggande sjukdom, säger Christine Wennerås.

När det väl konstaterats att patienten lider av neoehrlichios kan infektionen oftast botas med antibiotika.

Annons
Annons

Om borrelia och fästingar »

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-06-18 13:26 (10 år sen)

    Om Bakterien Candidatus Neoehrlichia mikurensis inte upptäcks vid rutinanalyserna, VARFÖR skaffar ni inte då det som behövs?? Jag VÄGRAR att göra en LP (Lumbar punktur) en FEMTE gång!!!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons