Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Fästingar

Nekade patient behandling mot misstänkt borrelia

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar en läkare på Gotland för att inte ha satt igång nödvändig behandling av misstänkt borrelia.
Annons

Gotlands Tidningar skriver att en patient uppsökte vårdcentralen efter att denne fått en rodnad efter ett fästingbett. Läkaren tog inte patientens symtom på allvar och ville vänta med att behandla patienten innan ett borreliatest gjordes.

Patienten blev efter en vecka sämre, med smärta, svullnad och domningar i det fästingbitna området. Fastän att patienten mådde allt sämre, vägrade läkaren att behandla patienten och patienten var tvungen att vända sig till en annan vårdcentral – där denne omedelbart fick antibiotikabehandling mot sina besvär.

Inspektionen för vård och omsorg menar att ett blodprov inte hjälper diagnostiseringen vid borrelia eftersom antikroppstitern ofta är negativ. I sitt beslut menar IVO därför att läkaren inte har gett patienten behandling enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.