Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Fästingar

Koppling mellan fästingbett och köttallergi

En ny svensk studie ger svar på allergigåta: fästingbett kan ligga bakom allvarlig allergi mot rött kött. Det skriver Dn.se.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-09-27

Annons

2009 upptäcktes tre fall. Maria Starkhammar, överläkare och specialist i allergologi vid Södersjukhuset berättar att de nu har nästan 50 patienter som har köttallergi kopplat till fästingbett.

Sedan tidigare är det känt att fästingar orsakar borrelia och tbe. Att fästingar kan trigga utbrott av köttallergi har tidigare inte varit känt. De patienter som drabbats av köttallergi har sökt vård för att de fått nässelutslag av att äta rött kött men många har också fått rodnad och svullnad i ansiktet samt magsymtom som illamående, diarré och buksmärtor.

Marianne van Hage, professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, har genomfört de kliniska testerna som lett fram till att man kunnat se sambandet.

Annons
Annons

– Vi har kunnat visa att kolhydraten alpha-gal finns i fästingens magtarmkanal. Denna upptäckt har gjort att vi nu med säkerhet kan säga att det finns en koppling mellan fästingbett och köttallergi.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons