Nyhet | Fästingar

Fästing med farligare typ av TBE sprider sig

Tajgafästingen, som bär på en farligare typ av TBE-virus än den som vanligtvis finns i Sverige, sprider sig till nya områden i landet, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.


Publicerad den: 2019-05-03
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Nu startar fästingsäsongen – tid för TBE-vaccinering
Annons

Förra året uppmanade Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) privatpersoner från områden norr om Dalälven att skicka in fästingar som de hittat. Omkring 4000 fästingar skickades in till SVA och nu en första analys gjorts av fynden, rapporterar SVT.

Vid insamlingen hittades ett 20-tal tajgafästingar, Ixodes persulcatus. Fästingen är inte en ny art för Sverige, dock har etablerade populationer endast hittats i områden längs Norrlandskusten. Men under insamlingen fick SVA även in tajgafästingar från kommuner i inlandet.

– Det kan innebära att vi får nya områden med TBE-smittor, och man kan behöva ge allmänheten nya rekommendationer, säger Anna Omazic till SVT.

Quiz: Vad vet du om TBE?

Lik vanliga fästingar

Tajgafästingen har invandrat österifrån och kan bära på en farligare typ av TBE-virus, fästingburen hjärninflammation, än den som redan finns i landet, den kan också bära på bakterier som borrelia och anaplasma. Till utseendet är den mycket lik ”vanliga” fästing.

Betydelsen av att fästingar sprids norrut och sambandet med en eventuell ökning av fästingburna sjukdomar är inte helt klarlagd, enligt Anna Omazic, forskare på SVA.

– Men man bör tänka på att fästingar är effektiva smittbärare och att deras utbredning påverkas av klimatförändringen, säger hon i ett pressmeddelande från SVA.

Nu startar SVA en ny insamling av fästingar. Denna vill de få in de små krypen från Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län. Insamlingen av fästingar ingår i det stora forskningsprojektet CLINF, vars övergripande mål är att stärka samhällets beredskap inför hotet om fler och nya infektionssjukdomar som kan drabba människor och djur.

Missa inte: Experten svarar på läsarnas frågor om fästingar och fästingburna sjukdomar
Annons
Annons

    Källor

  • SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/spridning-av-tajgafasting-ger-ny-inventering
  • Statens veterinärmedicinska anstalt.
    - https://www.sva.se/om-sva/pressrum/nyheter-fran-sva/fynd-av-tajgafasting-leder-till-ny-insamlingny-sida

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu