Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Färre fästingburna infektioner målet för nytt projekt

Ett treårigt forskningsprojekt ska förbättra diagnostiken av fästingöverförda infektioner, samtidigt som läkemedel och vaccin ska utvecklas. Länssjukhuset Ryhov i Jönköping leder projektet, som EU bekostar med drygt 40 miljoner kronor.
Annons

– Detta är ett av de största forskningsprojekten om fästingar och fästingburna infektioner som borrelia och tbe i Skandinavien under de senaste åren, säger forskningsledaren Per-Eric Lindgren i ett pressmeddelande från Region Jönköping.

Borrelia den vanligaste fästingsjukdomen

Tillsammans med tio parter från olika platser runtom i Sverige, Norge och Danmark ska forskarteamen jobba för att få ner antalet fästingburna infektioner och smittor, som borrelia och tbe, hos både människor och djur. Detta ska man lyckas med genom att ta fram tillförlitlig information om hur man undviker att bli smittad av fästingar, utveckla nya vaccin och läkemedel, säkerställa snabb diagnostik av fästingburna infektioner och förbättra behandlingen av de som redan drabbats av en fästing-smitta. I Jönköping kommer fokus att ligga på diagnostik, rapportering av sjukdomsfall och utveckling av läkemedel och vaccin.

Den vanligaste fästingöverförda infektionen är borrelia, med drygt 10 000 sjukdomsfall per år i Sverige. Tbe drabbar betydligt färre personer (178 fall år 2014) men kan i allvarliga fall leda till hjärn- eller hjärnhinneinflammation. Mot tbe finns dock ett vaccin, till skillnad från borrelia.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-06-29 00:25 (8 år sen)

    That's way the besestt answer so far!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.