Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Fästingar

Farligare fästingar på väg till Sverige

Annons

Den milda vintern och blöta försommaren bäddar för en fästingexplosion, och nu varnar smittskyddsinstitutet, SMI, att en värre variant av TBE-viruset kan vara på väg in i landet.
â�� Vi hade ett fall av TBE i Västerbotten i fjol som vi misstänker kan ha varit av den sibiriska, eller östliga typen. Men vi hann aldrig ta prover för att konstatera det, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog pÃ¥ smittskyddsinstitutet (SMI).

Hjertqvist berättar att den här typen av&nbspvirus är mer aggressiv och har en högre dödlighet, jämfört med den vanliga TBE-varianten. Och med anledning av detta ska nu SMI samla in fästingar under sommaren för att eventuellt kunna isolera smittan. Enligt Hjertqvist är det redan nu gott om fästingar i de svenska markerna.&nbspNågot som bland annat&nbspberor&nbsppå att vintern har varit mild och försommaren regnig, och om vädret inte blir varmare och torrare finns det en ökad risk att fästingarna kommer ha en mycket behaglig sommar. Det som kan hejda de blodsugande djuren är värme och torka, då de är helt beroende av vätska och när det blir torrt sänker de aktiviteten rejält.

Under de senaste 15-20 åren har antalet TBE-fall skjutit i höjden. Under 1990-talet drabbades omkring 60-80 personer per år av TBE, ifjol var motsvarande siffra 224.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.