Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Fästingar

Diagnostik av borrelia under lupp

Mycket tyder på att antalet som insjuknar i den fästingspridda sjukdomen borrelia ökar. Smittskyddsinstitutet (SMI) konstaterar i en ny rapport att dagens metoder för att ställa diagnosen borrelia fungerar bra men rekommenderar att sjukvården inför en gemensam standard för diagnostik.
Annons

SMI har alltså titta på hur sjukvården på bästa sätt ska kunna ställa diagnosen borrelia. Utredningen visar att dagens serologiska metoder (där man kan se om antikroppar mot bakterier bildats) i de allra flesta fall fungerar bra. För den vanligaste diagnosen, Erythema migrans, rekommenderas inte serologi utan det räcker som regel med klinisk bild och sjukdomshistoria.

Vid en del svårare infektioner, exempelvis de som drabbar hjärnan eller leder, behövs ofta komplettering med andra tester. Det kan till exempel handla om tester som kan påvisa en produktion av antikroppar i vätskan runt hjärnan eller tester som visar immunsystemets reaktion vid infektion i leder.

SMI konstaterar att dagens metoder behöver standardiseras, vilket skulle möjliggöra jämförelser mellan prover analyserade på olika laboratorier och på så sätt förenkla tolkningen av svaren.

Annons
Annons

I rapporten påpekas också att alternativa metoder för att påvisa borrelia inte har validerats eller utvärderats tillräckligt för att kunna användas i klinisk utredning.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.