Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Fästingar

Antalet tbe-fall har ökat kraftigt

Allt fler personer har drabbats av den fästingburna hjärninflammationen TBE i år än förra året. Det visar nya siffror som Folkhälsomyndigheten tagit fram.
Annons

TBE sprids via fästingbett och kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Kanske har sommaren som gått varit extra fästingrik för hittills i år har 235 fall av tbe rapporterats jämfört med de 178 som kom in under 2014, det skriver tidningen Dagens Medicin.

– Vi tror att det skulle vara ännu fler fall om inte så många vaccinerat sig mot fästingsjukdomen, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Marika Hjertqvist tror att det kan finnas flera olika anledningar till årets ökning.

Annons
Annons

– Hur många fästingar det finns och hur mycket folk är ute i naturen påverkar, säger hon.

Regionala skillnader i antalet TBE-fall

Den nya statistiken visar att antalet anmälda TBE-fall varierar från region till region. I Uppsala till exempel har antalet anmälda fall mer än fördubblats medan antalet fall i Stockholm minskat. Även personer i Västmanland, Västra Götaland och Södermanland tycks ha blivit ovanligt drabbade i år.

Vad de regionala skillnaderna beror på har epidemiologen Marika Hjertqvist ingen förklaring till.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.