Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Fästingar

Allmän TBE-vaccination diskuteras

Antalet fall av TBE stiger över tid och forskare vid Sahlgrenska akademin vill införa ett subventionerat vaccinationsprogram.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-08-08

Annons

Idag rekommenderas TBE-vaccin till boende samt de som ofta vistas i riskområden. Dock är det upp till individen själv att fatta beslut om att vaccinera sig mot TBE och även bekosta vaccinet.

Trots att antalet fall av TBE sjunker vissa år är trenden över tid tydligt stigande och det sker en utbredning till nya geografiska smittområden i Sverige. Något som innebär att allt fler kommer att bo i riskområden och det är dags att överväga subventionerade vaccinationer mot TBE och utreda kostnadseffektiviteten i att införa TBE-vaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet. Det skriver en grupp forskare vid Sahlgrenska akademin och Handelshögskolan i en debattartikel publicerad i Läkartidningen.

TBE-vaccination en inkomstfråga

Vidare visar två nyligen publicerade studier att den nuvarande svenska vaccinationsstrategin har tydliga brister. Bland annat att individens inkomst har en signifikant påverkan på vaccinationsviljan och uppskattningsvis är vaccinationsgraden hos låginkomsttagare i TBE-riskområden endast 15 procent, jämfört med 50 procent hos höginkomsttagare. Forskargruppen är överens om att vaccinationsgraden måste öka och att skydd mot fästingsjukdomen TBE inte får vara en inkomstfråga.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons