Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sandra smittades med fästingsjukdomen tbe - orkade ingenting

Sandra hade aldrig haft en fästing i hela sitt liv när hon under en semestervistelse i ett fästingrikt område en dag blev fästingbiten. Utan att märka av den. Några dagar efter bettet blev hon illamående och trött och efter ytterligare några veckor diagnostiserades hon med den fästingburna hjärninflammationen tbe. 

Annons

”Jag låg bara hemma och kräktes och orkade ingenting. När jag till affären blev ljuset från lamporna därinne för starkt. Det kändes som att åka karusell. Jag kunde inte ta emot intryck” säger Sandra.

Symtomen började en helt vanlig dag när Sandra var på sitt arbete.

- Jag var på jobbet och kände att jag mådde illa. Det var kort om folk den veckan så jag fortsatte jobba trots illamåendet. Jag förstod inte vad det var men tänkte att det kanske var något hormonellt, säger Sandra.

Annons
Annons

Men illamåendet höll i sig och när Sandra var ute och sprang tillsammans med sin väninna presterade hon bara sämre och sämre för varje pass medan väninnan bara orkade mer för varje dag. Efter en vecka avtog illamåendet och Sandra reste utomlands.

- Då kände jag ingenting särskilt mer än att jag var mer orkeslös än vanligt.Jag föredrog taxi framför att promenera. Det är inte likt mig men jag tänkte faktiskt inte så mycket på det då, berättar Sandra.

Men på vägen hem från flygplatsen slog det till ordentligt. Sandra fick kraftig huvudvärk och någon dag efter att hon kommit hem började hon att kräkas. Hennes väninna trodde att det kunde vara tbe – en tanke som Sandra avfärdade eftersom hon trodde att tbe gav ännu värre huvudvärk än den hon hade.

Vistades i fästingrikt område 

Några veckor tidigare hade Sandra hyrt en sommarstuga tillsammans med sin familj. Stugan låg vid vatten i ett område där det finns många fästingar och Sandra som aldrig haft någon fästing lade inte heller märke till att hon hade fått någon under denna vistelse. Men det hade hon för bara några veckor senare diagnostiserades hon med den fästingburna hjärninflammationen tbe som orsakar symtom som trötthet, huvudvärk, muskelvärk och ljuskänslighet. Sandra fick dock kämpa för att överhuvudtaget få träffa en läkare för sina symtom och när hon väl fick komma till en infektionsklinik kunde man genom blodprov konstatera att hon hade tbe. Då var hon så svag att hon skakade i händerna när hon skulle resa till och hem från sjukhuset.

Annons
Annons

- Jag sa till läkaren att jag trodde att huvudvärken skulle vara ännu värre vid tbe men då sa läkaren: Du fattar nog inte hur ont i huvudet du har.

Sandra sjukskrevs från sitt arbete och med sig hem fick hon starka smärtstillande tabletter mot huvudvärken. Nu följde en vecka av total orkeslöshet.

- Jag bara låg i sängen där hemma och kräktes. Jag orkade knappt gå ut i köket. Mitt barn sa: Mamma bara sover, spyr och äter banan. Efter någon vecka kunde jag så smått börja äta igen.

Orkade ingenting 

Men den fruktansvärda trötthet Sandra upplevde gav inte med sig i första taget. Nu handlade det bara om att vila, undvika dataskärmar, telefoner och böcker. En dag kände hon dock för att göra någonting och bestämde sig för att gå till ett köpcentrum för att komma ut lite.

- Jag orkade inte att gå igenom centret och blev tvungen att sätta mig ner på en bänk för att vila. Det läskiga var att jag kände mig som en uppskruvad duracellkanin. När krafterna är slut är de verkligen slut. Det tar stopp helt enkelt, säger Sandra.

Att gå till affären för att köpa ett paket mjölk blev också det en jobbig upplevelse i sig.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

- Jag klarade inte av lamporna därinne. Det kände som att åka karusell. Jag hade svårt att ta emot intryck.

Efter att Sandra ansträngt sig blev hon alltid tvungen att sova. I flera timmar kunde hon sova efter att ha gjort ett vanligt besök i mataffären.

- Det hjälpte att sova mycket. Kroppen behövde det, säger hon.

”Viktigt lyssna på kroppens signaler”

Efter några veckor började Sandras krafter att återvända och i dag, när det gått ett par månader sedan hon blev sjuk, är hon helt återställd. Sandra är nöjd med den specialistvård hon fick men missnöjd med vårdcentralens agerande.

- De saknade förståelse för den ovilja jag kände inför att gå tillbaka till jobbet allt för fort. Det är viktigt att lyssna på kroppens signaler och att bara vila.

- När jag fick tbe försvann min mens under två månader. Läkaren kunde inte se något medicinskt samband men jag tror att det berodde på stress, fortsätter Sandra.

Inte rädd för fästingar men uppmanar till vaccination

Den som en gång haft tbe är immun mot den fästingburna hjärninflammationen för livet. Sandra är inte rädd för att vistas i naturen och tänker inte särskilt mycket på infektionssjukdomen borrelia som också den orsakas av fästingar. Men hon tycker att det är viktigt att man vaccinerar sig för att slippa den plågsamma sjukdomen.

- Och att man är observant på symtomen och noga med att undersöka sin kropp om man vet med sig att man vistas i fästingrika områden, konstaterar hon.

Fakta om tbe

  •  Tbe sprids via fästingbett och kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Vid tbe insjuknar man ungefär 7-10 dagar efter fästingbettet med huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber.
  • Tbe-viruset är spritt längs den svenska östkusten. Områden med hög risk för smitta via fästingar är Stockholms skärgård och de östra delarna av Mälaren. Sjukdomen tbe sprids vanligen från april till november, med en topp i augusti-september.
  • Det finns ingen behandling mot tbe – den smittade får symtomlindrande.
  • Den förebyggande åtgärd mot tbe-infektion som finns är vaccination. Tbe-vaccinationen ges vid flera tillfällen. För bästa skydd rekommenderas två doser det första året.

Källa: Netdoktor

Vill du veta mer? Läs det här

Riskområde för TBE i Sverige

Riksområde för borrelia i Sverige

Fler vaccinerar sig mot tbe

Barn lika hårt drabbade av tbe som vuxna

Tbe-vaccineringen har blivit mobil

Jägaren Madeleine fick tbe

Nytt center ska utreda fästingsjukdomar som tbe och borrelia 

Så tar du bort fästingar 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-04-19 16:43 (8 år sen)

    Illa, det låter som den binjureutmattning jag har. Problemet är att för mig går det inte över och finns heller inget bot. Jag har mitt skit hela livet.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.