Intresseområden sparade.

Så ska du göra om du blir biten av en fästing

Om du upptäcker att du fått en fästing ska du så snart som möjligt ta bort den. Enstaka fästingar kan nämligen bära på sjukdomar som borrelia och TBE.


Publicerad den: 2019-03-05
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Fästing på huden - så tar du bort en fästing
Annons

Man kan minska risken för borrelia om man så snabbt som möjligt tar bort fästingen. TBE-virus överförs dock direkt vid fästingbetten, om man har oturen att träffa på en fästing som bär på viruset, därför är det bästa skyddet mot TBE att vaccinera sig. Läs mer här om hur vaccination mot TBE går till och hur ofta man behöver ”fylla på” vaccinet. Mot borrelia finns ännu inget vaccin.

Så tar du bort en fästing på rätt sätt:

  • Ta en smal pincett (speciell fästingtång finns att köpa på apotek, men det går bra med en vanlig pincett och ett bra grepp runt fästingen).
  • Ta tag i fästingen så nära huden som möjligt. Försöka att undvika att fästingen går sönder och dra sedan rakt ut. Dra långsamt tills den släpper, inga snabba ryck.

Symtom att vara uppmärksam på efter ett fästingbett

Efter att du tagit bort fästingen är det bra att kontrollera huden och vara uppmärksam på sjukdomssymtom, även några dagar efter själva bettet. Om du får en tydlig rodnad på huden eller om du känner dig sjuk med till exempel huvudvärk och feber bör du kontakta läkare. Sjukdomar som borrelia och TBE kan ge dessa symtom.

LÄS OCKSÅ: Sandra smittades med fästingsjukdomen tbe - orkade ingenting

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Skydda dig mot fästingbett med kläder och inspektion

  • Fästingar brukar vistas i lövskog och högt gräs. Man kan försöka skydda sig med mot fästingbett genom att klä sig i stövlar, långbyxor och långärmade tröjor. Man kan även stoppa byxorna innanför strumporna.
  • För att upptäcka eventuella fästingar - inspektera hela kroppen och kläderna regelbundet.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-05-27 17:24 (3 år sen)

    Viktigt!! Ni måste informera om att fästingar även finns högre upp inte bara i gräs utan också i gran o buskar vid hav
    och när du plockar höga blommor!!! Jag har erfarenhet