Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Jägaren Madeleine fick tbe

Några veckor tidigare hade det kliat på benet, men det var sedan länge glömt när Madeleine Lewander började få ont i huvudet. Spänningshuvudvärk, sa läkarna när hon sökte vård. Tills hon en dag svimmade.
Annons

– Efter en och en halv timme vaknade jag på köksgolvet. Jag har vissa förnimmelser och minnesbilder av vad som hände då, men annars var jag ganska borta. På något sätt lyckades jag ändå sms:a något osammanhängande till min man, som fick väldigt bråttom hem. Han trodde att jag hade fått en stroke eftersom jag hade tappat minnet och inte riktigt visste var någonstans jag var, säger Madeleine Lewander.

"Man tror att sådant här bara händer andra"

Hon fick åka ambulans till sjukhuset. Det var ingen stroke som fått henne att tuppa av. Insektsbettet som hade kliat på benet var ett fästingbett och huvudvärken var tbe, fästingburen hjärninflammation. Madeleine Lewander hade inte brytt sig om att vaccinera sig mot fästingsjukdomen tbe eftersom hon tyckte att risken för att drabbas av smittan var så pass liten. Men hon är ofta ute i skog och mark på fritiden eftersom hon jagar. Dessutom har familjen en sommarstuga norr om Grisslehamn, ett högriskområde för just tbe. Så här i efterhand tycker hon att hon självklart borde ha tagit tbe-sprutan. 

– Hade jag vetat då att jag skulle drabbas av tbe hade jag såklart vaccinerat mig. Men man tror ju alltid att sådana här saker bara händer andra, aldrig en själv.

Annons
Annons

Den blixtrande huvudvärken var tbe

Huvudvärken kom en dag i augusti 2013, några veckor efter att hon besökt familjens sommarställe. Hon kände sig sjuk och hängig men varken på vårdcentralen eller akuten trodde man att det var något allvarligt. Värken gick över efter några veckor och hon hade precis hunnit pusta ut och tänka ”äntligen” innan den blixtrande huvudvärken kom tillbaka med full kraft. Just ett uppehåll i smärtan är ett vanligt tecken på tbe. Efter att hon fått diagnosen tbe tog det några månader innan hon började känna sig i form igen.

– Tröttheten var det jobbigaste. Jag kunde sitta uppe en liten stund och prata men sedan var jag tvungen att lägga mig och vila igen för det blev för tungt.

Blir lättare stressad efter tbe-infektionen

Numera är Madeleine Lewander tillbaka på jobbet som webbredaktör och hon ser sig som frisk ifrån tbe, även om allt inte riktigt är som förr. Hon blir lättare trött och stressad nu för tiden och hon har också fått tinnitus. Fortfarande kan en enkel sak som att betala med kort i mataffären orsaka huvudbry även om det blir bättre och bättre. Ändå är hon tacksam när hon tänker på att hon kunde ha drabbats så mycket hårdare. 

– En av mina tidigare chefer fick för några år sedan en stroke. Efteråt sa han till mig att jag för guds skull måste vaccinera mig mot tbe. Han hade gått i rehabilitering tillsammans med tbe-patienter och sett hur dåliga många av dem var. Tyvärr lydde jag inte hans råd, men jag är ändå glad att jag inte haft det så illa som många andra. Jag är nog lite mer förvirrad och trögtänkt än tidigare men det bryr jag mig inte om, säger hon med ett skratt.

Annons
Annons

När Madeleine Lewander ger sig ut med hundarna i skogen är hon numera väldigt noggrann med att kolla över kroppen efter fästingar.

– När man en gång haft tbe är man immun mot sjukdomen resten av livet, någon fördel ska man ju ha. Men nu tänker jag undvika borrelia istället. Borrelia är ju mycket vanligare och den går inte att vaccinera sig mot. 

Fotograf: Johanna Thörnqvist

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-01-28 17:11 (4 år sen)

    vem har påstått att man bliR imun mot TBE

  • Avatar Tidigare användare 2018-03-6 22:21 (5 år sen)

    Var har ni fått uppgiften om att man får eget skydd när man haft TBE vad jag vet stämmer det inte, man bör vaccinera sig även i fortsättningen.
    http://www.na.se/orebro-lan/orebro/leif-fick-tbe-trots-vaccinationen


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons