Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Fästingar

Allt fler drabbas av tbe

Allt fler svenskar insjuknar i tbe, eller som man brukar kalla det i Sverige, fästingburen hjärninflammation. Bara mellan år 2007 och 2008 skedde en ökning med 24 procent av antalet personer som drabbades.

Publicerad den: 2009-04-17

Annons

Ökningen av fästingsmittan tbe är särskilt tydlig i Stockholmstrakten men under det senaste året har man även sett en spridning av tbe till norra Sverige, bland annat har ett fall av tbe i Skellefteå rapporterats. Och enligt Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, beror spridningen och tbe-ökningen på en rad faktorer.

– Anledningen till att vi ser en kraftig ökning av antalet tbe-fall beror delvis på en förbättrad diagnostik, en ökad observans bland läkare, allmänhet och media. Men det har även blivit en större andel tbe-smittade fästingar, och sen tror forskare att ett varmare klimat bidrar till att fästingarna sprids till norra delar av landet, säger Marika Hjertqvist.

Tbe kan ge bestående men

Under 2008 insjuknade 224 svenskar i tbe, vilket är en kraftig ökning jämfört med året innan då motsvarande siffra var 182 tbe-fall. Av de 224 som drabbades av fästingsjukdomen ifjol inträffade 158 av dessa i Stockholmsområdet, östra Sörmland och Uppland. De som drabbas av tbe får till en början influensaliknande symtom som huvudvärk, muskelvärk och feber i upp till en vecka. De flesta tillfrisknar kort därpå men 25 procent av dem som insjuknar får efter ett tag en allvarligare variant av tbe. Lars Lindquist, adjungerad professor i infektionssjukdomar vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, berättar att en av fyra vuxna som insjuknar i tbe får bestående men.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Tbe-viruset har i dessa fall spridit sig upp till hjärnan och hjärnhinnor, och då märks symtom som mycket svår huvudvärk, illamående, hög feber och man känner sig allmänt låg och trött. Det innebär att man faktiskt kan få permanent neurologiska skador som till exempel koncentrationssvårigheter, problem med tal, nedsatt hörsel och i vissa fall märks förlamning som en följd av infektionen, säger Lars Lindquist.

Fästingarna kräver speciellt klimat

Tbe är inte endast befäst i Sverige utan enligt forskarna finns det även en risk för tbe-smitta på Åland i Finland och de baltiska länderna i Kroatien, Slovakien, Slovenien, Tyskland, Polen och Österrike. Marika Hjertqvist påpekar att det inte främst är värmen som bidrar till den ökade spridningen av tbe-smittade fästingar.

– Fästingarna kräver ett specifikt klimat. Om de hade varit ute efter värme borde de vara mer utspridda i södra Sverige men vi ser ju att de flesta tbe-fall inträffar i Stockholms och Sörmlands skärgårdar. Fästingarna gillar hög luftfuktighet och blir aktiv vid en dygnsmedeltemperatur på fem plusgrader, säger Marika Hjertqvist.

Annons
Annons

Finns ingen behandling av tbe

Tbe-virus överförs direkt vid fästingbettet och om man insjuknar i tbe finns det inte mycket att göra då det inte finns någon behandling av tbe i dagsläget.

– Det går inte att behandla hjärninflammation när man väl insjuknat. Därför är det jätteviktigt att vaccinera sig om man bor i, eller kommer att besöka riskområden för tbe-smitta, säger Lars Lindquist.

Det kan dröja upp till flera timmar innan fästingar slår sig till ro på en människa. Så Lars Lindquist uppmanar folk att skaka av sina kläder och duscha av sig om man varit ute, och göra detsamma med sina barn.

– Inspektera kroppen dagligen, fästingar tar ofta tid på sig innan de biter. Klipp gräsmattan om man har en sådan, eftersom fästingar trivs bra i högt gräs. Och hittar man en fästing på sig själv eller anhörig; ta bort fästingen så fort som möjligt med en finspetsig pincett. Men det bästa sättet att skydda sig är alltså att vaccinera sig, avslutar Lars Lindquist.


Annons