Var fjärde svensk drabbas av bältros

En av fyra svenskar drabbas av bältros, även kallat helveteseld, någon gång i livet. Eftersom nästan alla vuxna svenskar haft vattkoppor som barn kan bältros drabba vem som helst. En ny upplysningskampanj på www.Bältroskoll.se från Netdoktor syftar till att öka kunskaperna om bältros, vad den drabbade kan göra och hur bältros kan förebyggas.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-08-21
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Det första symtomet på bältros är brännande smärta på huden, oftast på överkroppen. Efter några dagar kommer utslag och blåsor. För en del är bältros förknippat med namnet ”helveteseld” som syftar till den intensiva nervsmärta som många drabbas av.

Enligt en ny svensk avhandling kan bältros ge infektion i hjärnan. Resultat från avhandlingen visar att det finns en tydlig koppling mellan bältros och nervcellsskada och kognitiv nedsättning efter hjärninflammation.

– Bältros är en vanlig sjukdom, särskilt bland äldre personer som också löper större risk för komplikationer, säger docent Marie Studahl, överläkare vid infektionskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Annons
Annons

Vill du veta mer om bältros? Lär dig mer om bältros, komplikationer och behandling på www.Bältroskoll.se

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • 20130219211432
    Pelle 2013-08-22 11:00 (7 år sen)

    Väldigt intressant!


Annons
Annons
Annons