Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vaccin mot bältros

Ett vaccin mot bältros introduceras nu för äldre personer i Sverige. Vaccinet minskar risken att utveckla bältros, men också risken för långvarig smärta hos dem som ändå drabbas.

Annons

Ungefär var fjärde svensk får bältros någon gång. Alla som haft vattkoppor kan senare i livet få bältros, en sjukdom som kan vålla svåra smärtor.

– Viruset som ger vattkoppor stannar kvar i kroppen och kan återaktiveras, vilket då utvecklar sjukdomen bältros. Med bältros uppkommer blåsor och ofta nervsmärta inom ett mindre eller större område på kroppen, säger professor Lars Lindquist på Karolinska institutet i Solna till TT.

De flesta som får bältros utvecklar sjukdomen på äldre dagar. Det är också då man löper risk för nervsmärtor som kan bestå i mer än ett år. Bältrosvaccin används redan i andra länder, främst USA. Målgruppen är personer från 50 år och uppåt. Vaccinet ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel.

Annons
Annons

Läs mer om bältros - symtom, behandling och komplikationer »

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-09-30 17:11 (11 år sen)

    Hej! Har nyss studerat "BältrosKoll" och noterat att inget nämnts om den behandling jag själv fick då jag drabbades av bältros.
    Jag var boende i Södertäljetrakten vid tiden för mitt insjuknande och vände mig per omgående till vår Vårdcentral i Järna. Jag blev då upplyst om att jag så fort som möjligt (inom 72 timmar efter insjuknandet) skulle behandlas med ett antibiotikapreparat, Zovirax, tror jag namnet var. "Kuren" bestod i att jag skulle inta preparatets alla 7 tabletter vid ett enda tillfälle. Jag blev helt återställd av denna behandling och har ej heller senare drabbats av något återfall!

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-11 17:48 (11 år sen)

    Kan man vaccineras då man fortfarande efter 5 år har nervsmärtor efter bältros Agneta Nylander 0702421603

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-1 12:07 (11 år sen)

    Låter som ett hopp för mig och alla andra drabbade med Bältros! Då jag nu har haft bältros i vilken ordning vet jag ej! Så om det nu finns ute på vc så ska jag med glädje ta ett vaccin mot det....


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.