Nytt skydd mot bältros

Ett vaccin mot bältros introduceras nu för äldre personer i Sverige. Vaccinet minskar risken att få sjukdomen, men också risken för långvarig smärta hos dem som ändå drabbas.

Publicerad den: 2013-08-30
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

Ungefär var fjärde svensk får bältros någon gång. Alla som haft vattkoppor kan senare i livet få bältros, en sjukdom som kan vålla svåra smärtor.

– Viruset som ger vattkoppor sitter kvar i kroppen och kan aktiveras. Då får man bältros, med blåsor inom ett mindre eller större område på kroppen, säger professor Lars Lindquist på Karolinska institutet i Solna till TT.

De flesta får sjukdomen på äldre dagar. Det är också då man löper risk för nervsmärtor som kan bestå i mer än ett år. Vaccinet används redan i andra länder, främst USA. Målgruppen är personer från 50 år och uppåt. Vaccinet ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel.

Annons
Annons

Läs mer om Bältros på Netdoktors upplysningskampanj www.bältroskoll.se

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Helene 2013-09-1 12:07 (4 år sen)

  Låter som ett hopp för mig och alla andra drabbade med Bältros! Då jag nu har haft bältros i vilken ordning vet jag ej! Så om det nu finns ute på vc så ska jag med glädje ta ett vaccin mot det....

 • Avatar Vill veta om min man kan vaccineras. Har bältros s 2013-09-11 17:48 (4 år sen)

  Kan man vaccineras då man fortfarande efter 5 år har nervsmärtor efter bältros Agneta Nylander 0702421603

 • Avatar Ralf Johansson 2013-09-30 17:11 (4 år sen)

  Hej! Har nyss studerat "BältrosKoll" och noterat att inget nämnts om den behandling jag själv fick då jag drabbades av bältros.
  Jag var boende i Södertäljetrakten vid tiden för mitt insjuknande och vände mig per omgående till vår Vårdcentral i Järna. Jag blev då upplyst om att jag så fort som möjligt (inom 72 timmar efter insjuknandet) skulle behandlas med ett antibiotikapreparat, Zovirax, tror jag namnet var. "Kuren" bestod i att jag skulle inta preparatets alla 7 tabletter vid ett enda tillfälle. Jag blev helt återställd av denna behandling och har ej heller senare drabbats av något återfall!


Annons
Annons
Annons
Annons