Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vanligt med svåra smärtor vid bältros

”Jag vill aldrig någonsin uppleva detta helvete en gång till” skriver en person som drabbats av bältros till Netdoktor. ”Jag dör hellre än får tillbaka denna smärta” skriver en annan.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-03-04

Vanligt med svåra smärtor vid bältros
Annons

Upplysningskampanjen Bältroskoll.se har engagerat. Det ser vi inte minst på alla mejl som strömmat in till Netdoktors redaktion och kommentarerna på Bältroskoll.se. Människor som drabbats av bältros vill gärna berätta om smärtorna sjukdomen orsakat.

Hittills idag har över 62 000 personer lärt sig mer om bältros och närmare 3000 personer som haft bältros upplever sjukdomen som mycket svår.

Läs även: Fakta om sjukdomen bältros »

70% fick svåra smärtor av bältros

”Ni skriver att bältros börjar som en brännande smärta på huden. För mig var smärta djupare än så, ungefär som ett njurstensanfall, vilket man också trodde på akuten”, skriver Tina.

Annons
Annons

Ungefär 70 procent av de som deltagit i undersökningen på Bältroskoll.se drabbades av svåra smärtor och för ungefär 15 procent av dem har nervsmärtorna blivit bestående. Många berättar om nervsmärtor i 5-10 år eller ännu längre.

”Det tog ganska lång tid innan jag förstod att smärtorna jag kände var orsakade av bältrosinfektionen jag en gång haft. Svårt att förklara för någon som aldrig drabbats av bältros med svåra smärtor hur det faktiskt känns”, skriver Margareta.

Förstår varför bältros kallas "Helveteseld"

”Jag är jätteglad att ni sätter fokus på den här sjukdomen för den är definitivt inte något man ska ta lätt på. Den är nog mycket mer skum än vad man tror! Smärtan inuti kroppen kunde jag aldrig tro var bältros. Vilket Helvete! Jag förstår varför det heter helveteseld”, skriver Marianne.

200 per år drabbas av hjärnhinneinflammation efter bältros

Carina Johannesson, 55 från Göteborg är en av de som drabbats av hjärnhinneinflammation orsakad av bältros. Hon har haft sju bältrosinfektioner med jämna mellanrum sedan 1991 och den kroniska huvudvärken till följd av sjukdomen har hon fått leva med sedan 1998.

Annons
Annons

– Det råder okunskap om bältros tycker jag. När jag fick bältros första gången trodde jag bara att infektionen satte sig på midjan och att den sen med medicinering försvann. Aldrig någonsin trodde jag att man kan drabbas flera gånger och att den sätter spår på hälsan i flera år, säger Carina.

Läs mer om Carinas komplikationer från bältros här »


 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar UJ 2023-05-27 14:52 (11 månader sen)

  Så skönt att höra att jag inte ”överdriver”. Fått bältros i underlivet och det känns som döden. Bättre på fm, så då passar jag på att göra sånt som behövs. Men sen sätter det igång. Jag sa till min kollega ”känns som jag har brännässlor i trosorna” Samma eftermiddag kom blåsorna.

 • Avatar Roy 2023-02-26 10:07 (14 månader sen)

  hej alla
  har haft herpes (bältros) utslag 1983 som gick över och försvann, inga besvär med utslag sen dess , för åtta år sedan fick jag ont i ryggen höger sida trodde då att jag sträckt mig eller något som kändes som kramp, har spelat fotboll och ishockey så jag var ganska van vid lite små ont i kroppen men det ville inte ge med sig blev värre och värre smärta släppte lite när jag rörde på mig kunde inte förstå vad det var, krampkänslor kunde inte sova mer än kanske några timmar, varje gång jag rörde mig och skulle ändra ställning gjorde det så ont att jag vaknade vilket gjorde att jag alltid var trött. min konsumtion av Voltaren och andra olika värktabletter har under åren varit extremt stor, sedan alla läkar-besök olika tankar röntgen, massage, kinesisk akupunktur , osteopati och ingen kunde ställa rätt diagnos. Många gånger har jag tänkt att jag har varit en hypokondriker. för två veckor sedan var jag på resa i Sydafrika fick då sådan smärta och kramp att jag var tvungen att uppsöka en läkare i Cape St Francis efter 5 minuter säger han att jag har shingles (bältros) och skrev ut en medecin Anviro 500mg 2 tabletter 3 gånger om dagen efter 1 dag kände jag skillnad och nu efter 3 omg av denna behandling känner jag mig bättre än på många år.
  vill nog säga att läkaren i Sydafrika gav mig livet tillbaka!
  är hemma i Sverige nu och har googlat på denna sjukdom och förstår att jag inte är ensam om denna okunskap. har nu sett att det finns ett vaccin kommer att vaccinera mig snarast eller fortsätta med annan medicinering för att mildra smärtan.
  hoppas att denna info kan hjälpa någon.

 • Avatar Sonja 2021-09-18 12:30 (3 år sen)

  Jag har bältros för andra gången och den här andra gången är mycket mer smärtsam, medicin och salva hjälper bara korta stunder. Vad ska man göra åt den hemska klådan? Kan någon tala om vad man ska göra åt eländet, jag orkar snart inte längre

 • Avatar Johan 2021-01-2 22:34 (3 år sen)

  Fick bältros ett par veckor innan jul 2020- Det började som utslag på v handled. Sedan började det göra så helvetiskt ont i vönster ögat. Tappade synen och hamnade akut på falun akut.
  Där konstrades bältros på ögat, ..

  Nu 4 veckor senare bra i ögat efter penicillin men fått tillbaka utslagen på vänster handled och nu sedan i natt fått jätteont på vönster ben, högt upp mot ljumsken. Påverkar mig nör jag ligger ner och haltar mig fram. Är det bältros som spökar ? Som om det vore träningsvärk men har inte tränat sista dagarna och det gör ondare i vilat tillstånd och kånner mig stel som jag vore gammal: är 45 är och annars frisk pappa. Kom plötsligt i går kväll och jobbigt natten till idag

 • Avatar Rigmor 2020-12-8 07:07 (3 år sen)

  Jag fick bältros på ena smalbenet , läkaren bedömde det som rosfeber och skrev ut antibiotika, vilket inte hjälpte , 3 dagar senare sökte jjourmotagningen en söndag då jag själv konstaterat att det var bältros och fick då medicin , men det började med en fruktansvärt nattlig värk i benet så det hade ju gått 5 dagar och medicinen hjälpte ju inte . Och nu kan jag knappt gå för denna helvetes smärta och nerv värk , främst i benet där bältrosen satt men även smärta i andra benet , det gör så ont att jag gråter av smärta , och vet inte var jag ska ta vägen , det har nu gått 3 veckor .

 • Avatar Ann 2020-11-5 09:18 (3 år sen)

  Jag upplevde först en konstig lite förlamande träningsvärk på en punkt i magmuskeln och ryggmuskeln nära ryggraden samtidigt. Då jag just hade tränat trodde jag att jag hade skadat muskeln eller överbelastat den. Jag smorde med Voltaren. Detta övergick i ett rejält smärtande ryggont som kändes som det satt i muskeln väldigt lokalt i ryggen som varade i tre dagar och var värst på natten.

  Efter ett par dagar fick jag utslag där jag smort Voltarensalvan. Kollade på 1177 & det var inte helt ovanligt att få hudutslag av det så jag var fullständigt övertygad om att så var fallet & bokade in en massagetid för ryggsmärtan. Utslagen blev värre men gjorde inte ont. Efter ett par dagar kom små blåsor på utslagen men anade inget utan led mest av ryggsmärta som flyttade sig & var omöjlig att massera bort (förstås).

  På 6:e dagen efter de första symtomen förstod jag tack vare kollegor att det måste handla om bältros, ringde till VC & bokade av massagetiden. Då först började huden göra riktigt ont i området kring utslagen men även på helt andra ställen. På vaden, på underarmen, varsomhelst, blossar det upp områden med extremt känslig hud fast då utan utslag. Då långt mer än 72 timmar gått sedan blåsorna kom var det VC för sent att behandla.

  Idag, 8:de dagen, fick jag order om att testa högsta dos Alvedon & hålla på med det i en vecka för att lindra symtomen. Får se om det hjälper. Smärtan flyttar sig & ändrar sig varje dag både utanpå huden och längre in i kroppen. Det hugger som knivar, likt ryggskott. Nya utslag & blåsor uppstår fortfarande så förloppet känns segt. Jag rör blåsorna så lite det bara går, har baddat lite med alsolsprit. Helst vill jag vara utan kläder men det är oftast lite opassande & kallt ????. Riktigt jobbigt!!! Hade hellre haft kräksjuka eller nåt annat vanligare, kan jag säga. Är nu orolig för hur länge smärtorna kommer hålla i sig. Är 40 år snart, för övrigt frisk men hade känt mig extremt stressad ca 1 månad innan detta startade.

 • Avatar Birgitta 2020-11-4 20:05 (3 år sen)

  Jag har bältros nu. Ena halvan vänstra på ryggen.
  Bröstet på samma sida och armhåla. Är 65 år. Ont ja men tar Alvedon 1000 mg . Och virusmedicin sista dan idag. I och med att jag är pensionär, ensam kan jag vila hur mycket som helst, så känns det inte outhärdligt. Men de svider kör och så. Känner att jag kan inte göra mycket vara hemma bara. Har barn som kan handla. Kommer inte göra något bara vila. Ett bra tag till. Vill inte ha hjärnhinneinflammation en gång till, fick av påssjuka som vuxen. Kände mig bra hoppade upp och putsade fönster. Dan där på stel nacke, sjukskriven 3 månader Svårt att läsa mm.
  Ingen feber, är van vid värk kanske lättare då. Reumatiskt. Tycker det gått ner en del på ryggen haft 1 vecka. Kan läkare ta fel? Kan de vara covid? Tror inte de.

 • Avatar Winifrida Thörn 2020-10-8 13:11 (4 år sen)

  Jag har haft bältros två månader och värken brinnande smärta fotfarande kvar

 • Avatar Filippa 2020-09-4 18:02 (4 år sen)

  Jag har Bältros just nu Sedan lite mer än 2 veckor. Det sitter i halva ansiktet, i ögat och halva huvudet. Det började med en annorlunda smärta. När jag rörde vid huden var känslan av att gnida krossat glas mot huden fram och tillbaka, ögat hade svullnat igen totalt en morgon. Åkte akut till sjukhus eftersom det också molade och högg i och omkring ögat samt huvudet. Man visste inte vad det var och remitterade akut till ögonsjukhuset. Där konstaterades Bältros. Fick piller plus en ögonsalva. Någon dag senare började utslagen komma. Smärta och klåda på samma gång. Efter ca 10 dagar var ögat betydligt bättre, men är fortfarande inte riktigt bra. Utslagen sitter främst i panna och huvud, vid ögonbrynet och vid kanten till ögat. Det gör ont och kliar något jävligt. Jag äter värktabletter mot smärtan, men klådan håller på att göra mig galen. Vad som utlöste detta tros vara stress.

 • Avatar Sonja 2020-07-20 10:28 (4 år sen)

  Min bältros började med en förskräcklig klåda på det högra ögonbrynet, därefter var jag väldigt öm i huvudsvålen, det gjorde mycket ont när jag kom emot huvudet. Nu har jag värk i högerögat och det svider förskräckligt. Mina ögon är bara små springor och jag ser väldigt dåligt, Jag är född 1933 så åldern kanske gör det ännu värre. Eländet började den 16 juli då jag besökte min läkare som konstaterade att jag ha bältros och han skrev ut Valaciclovir som jag ska ta med 8 timmars mellanrum. Kan vila en stund efter medicinintaget.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.