Vanligt med svåra smärtor vid bältros

Vanligt med svåra smärtor vid bältros

”Jag vill aldrig någonsin uppleva detta helvete en gång till” skriver en person som drabbats av bältros till Netdoktor. ”Jag dör hellre än får tillbaka denna smärta” skriver en annan.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-03-04
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Upplysningskampanjen Bältroskoll.se har engagerat. Det ser vi inte minst på alla mejl som strömmat in till Netdoktors redaktion och kommentarerna på Bältroskoll.se. Människor som drabbats av bältros vill gärna berätta om smärtorna sjukdomen orsakat.

Hittills idag har över 62 000 personer lärt sig mer om bältros och närmare 3000 personer som haft bältros upplever sjukdomen som mycket svår.

Läs även: Fakta om sjukdomen bältros »

70% fick svåra smärtor av bältros

”Ni skriver att bältros börjar som en brännande smärta på huden. För mig var smärta djupare än så, ungefär som ett njurstensanfall, vilket man också trodde på akuten”, skriver Tina.

Annons
Annons

Ungefär 70 procent av de som deltagit i undersökningen på Bältroskoll.se drabbades av svåra smärtor och för ungefär 15 procent av dem har nervsmärtorna blivit bestående. Många berättar om nervsmärtor i 5-10 år eller ännu längre.

”Det tog ganska lång tid innan jag förstod att smärtorna jag kände var orsakade av bältrosinfektionen jag en gång haft. Svårt att förklara för någon som aldrig drabbats av bältros med svåra smärtor hur det faktiskt känns”, skriver Margareta.

Förstår varför bältros kallas "Helveteseld"

”Jag är jätteglad att ni sätter fokus på den här sjukdomen för den är definitivt inte något man ska ta lätt på. Den är nog mycket mer skum än vad man tror! Smärtan inuti kroppen kunde jag aldrig tro var bältros. Vilket Helvete! Jag förstår varför det heter helveteseld”, skriver Marianne.

Annons
Annons

200 per år drabbas av hjärnhinneinflammation efter bältros

Carina Johannesson, 55 från Göteborg är en av de som drabbats av hjärnhinneinflammation orsakad av bältros. Hon har haft sju bältrosinfektioner med jämna mellanrum sedan 1991 och den kroniska huvudvärken till följd av sjukdomen har hon fått leva med sedan 1998.

– Det råder okunskap om bältros tycker jag. När jag fick bältros första gången trodde jag bara att infektionen satte sig på midjan och att den sen med medicinering försvann. Aldrig någonsin trodde jag att man kan drabbas flera gånger och att den sätter spår på hälsan i flera år, säger Carina.

Läs mer om Carinas komplikationer från bältros här »


 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2020-05-21 13:20 (3 månader sen)

  Har otroligt mycket ont hugger, svider, bränner,värker trots att jag äter gabapentin mot nerverna. Nätterna är jobbiga har sedan svårt att ha kläder på överkroppen något man måste!.

 • Avatar Tidigare användare 2019-05-13 15:06 (15 månader sen)

  min svärfar har fått bältros han är 90 år och har svårt att ta sej till doktorn och jag ordnade så att en sköterska gjorde hembesök hos honom och hon konstaterade att han hade bältros och hon sa att det fanns inget dom kunde göra åt det min fråga är finns det inte några värktabletter som kan lindra hans värk som man kan ordna från hans läkare han har ju bara tagit Alvedon men det hjälper inte alls och han har svåra smärtor är tacksam för ett svar från er med vänliga hälsningar från orolig svärdotter

 • Avatar Tidigare användare 2018-09-19 08:14 (23 månader sen)

  Jag har sedan januari 17 haft en oförklarlig värk på höger sida av huvudet! Nu har jag fått Bältros på höger sida av midjan och läser här att man även kan ha Bältros på huvudet! Det skulle förklara min envetna huvudvärk! Tack för det! Alltid något.

 • Avatar Tidigare användare 2018-09-8 12:10 (23 månader sen)

  Hej! Jag har bältros just nu, o det stämmer att man kan få det var som helst på kroppen! Mina utslag kommer på kinden denna gång vänster sida. Smärta från huvet ner till käken o knivhugg bakom örat! Fick valaciclovir av läkaren. Mvh Anna-Lena

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-9 20:09 (2 år sen)

  Kan man få bältros flera gånger känner syntomliknande smärtor igen

 • Avatar Tidigare användare 2014-11-15 11:32 (6 år sen)

  Hej!
  Min bältrossmärtan har snart varat i 4 år och det har varit ett litet helvete. Men jag har fått en kräm utskriven som faktiskt är bra. Den heter Capsina 0,075% Capsina innehåller capsaicin 0,75 mg ( är väl chili) tror jag. På bipacksedeln står det att den skall användas mot smärta som komplikation efter bältros. MEN använd den inte på skadad hud !!!! Det är inte gott kan jag tala om. Har aldrig blivit erbjuden denna av någon läkare utan fått rekommendationen från en bekant som för många år sedan fick den av sin läkare. Men läs bipacksedeln nog eftersom den är stark och inte så bra om man tar sig i ögonen efter att man har smörjan in sig och att man bör tvätta av området innan ny smörjning sker. Jag griper efter allt som kan lindra och den här är faktiskt riktigt ok.

 • Avatar 2014-10-1 17:01 (6 år sen)

  Jag hade bältros i somras, det var borta efter fem veckor. Sjukvårdsupplysningen ville fördröja läkarbesök, behandling, men gav med sig. Akuten konstaterade samma dag bältros, fick medicin direkt, plus sju dagar.

  I Sverige dåligt med svar. Netdoktor svarade ej på min fråga.
  På Facebook gick jag med i grupp Shingles, (bältros), USA M fl. många drabbade i hela världen.

  USA har nu ett stort vaccineringsprogram för över 60 eller 70 år.

 • Avatar Tidigare användare 2014-05-12 18:08 (6 år sen)

  Jag kontaktade Vårdcentralen men fick inte komma och vaccinera mej där. Enl. dom så var inte vaccinet tillräckligt dokumenterat effektivt! Nog är det konstigt att det är så olika bud om det här???

 • Avatar Tidigare användare 2014-03-20 16:20 (6 år sen)

  Jag har haft bältros men är också alternativmedicinare och kan testa och behandla mig själv. Jag noterade snabbt att mina utslag följde, grovt, ett dermatom på h.sida samt att dermatom challenge var pos där vilket oftast innebär att kopplad kota är involverad, vilket den var. Jag justerade kotan löpande samt intog kosttillskott som testade bra. Det läkte ut på ca 3-4 v och det var bara under någon vecka som jag upplevde besvär från utslagen. Men någon "helveteseld" upplevde jag aldrig. Det var verkligen ingen prövning. Men det är klart, svenska läkare kan som regel ingenting om fixerade/subluxerade kotor och lika lite om naturmedel eller biofeedback muskeltestning. Det är kanske därför folk får lida?

 • Avatar Tidigare användare 2014-03-7 13:42 (6 år sen)

  Hej,min fru som kommer från Thailand för 8 år sedan,fick vattkopper ganska omg.Det var inte så mycket.Förra året när vi är i Thailand så får hon blåser på vänster sida med stark smärta.Vi gick till doktorn o han konstaterade bältros.Hon fick medicin,efter en vecka var det samma.Folk här sa att hon skulle gå till en äldre man som gjorde natur läkemedel.Jag var skeptisk men vi gick dit.Han blandade till något av örter o jag vet inte vad o så smörjde han med det.Han sa att vi skulle smörja några gånger varje dag så skulle det gå över på tre dagar.Mycket riktigt efter tre dagar la sig blåserna och smärtan gick över.Då kan man fråga sig vad det var för något o varför används det inte i väst.För Thailändarna var det inget märkvärdigt att det gick över,// Eddie


Annons
Annons
Annons