Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bältros vanligare bland kvinnor

Var fjärde svensk drabbas av bältros någon gång i livet. Men i Sverige är sjukdomsbördan av bältros inte väl undersökt. Tillsammans med kollegor har därför docent Marie Studahl, överläkare vid infektionskliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg genom en registerstudie undersökt vilket lidande och vilka kostnader herpes zoster, bältros i Sverige orsakar.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-05-20

Annons

– Många andra europeiska länder har undersökt sjukdomsbördan av bältros, men det har saknats data från Sverige. Studiens resultat ger underlag för att bättre kunna ge rekommendationer om vaccination i Sverige, säger Marie Studahl.

Bältros är en sjukdom som orsakas av en reaktivering av varicella zoster virus, det vill säga vattkoppsvirus och förekommer främst hos den äldre befolkningen. Studier från bland annat Kanada och Storbritannien har visat att incidensen av bältros under en livstid ligger på 28-30 procent. Det är inte ovanligt att sjukdomen medför komplikationer i form av bland annat långvariga nervsmärtor, hjärnhinne- samt hjärninflammation. Risken för följdsjukdomar ökar även med stigande ålder.

– I länder med liknande ålderstruktur som i Sverige är sjukdomsbördan ungefär likartad, det vill säga både incidens av bältros och komplikationer ökar med åldern. 

Annons
Annons

Med hjälp av data hämtat svenskt sjukvårdsregister mellan åren 2006-2010, har Marie Studahl kunnat studera sjukdomsbördan genom tre olika metoder: analys av antiviral medicinering via recept, sjukhusvistelse på grund av bältrosinfektion samt komplikationer och bältrosrelaterad dödlighet. 

– Flera studier, liksom vår studie, visar att bältros i större utsträckning drabbar kvinnor. Vi har också kunnat se att sjukhusinläggningar för bältros var sällsynt hos personer under 50 år. För den 50-åriga befolkningen och äldre var sjukhusvistelse samt antalet sjukhusnätter för bältros som primär orsak högre hos kvinnor än hos män.

Ökad förskrivning av antiviral medicin

Årligen får cirka 25 500 patienter recept på antiviral medicinering för behandling av bältros i sju dagar. Under de år som studien pågick kunde man se att det skedde en ökad förskrivning av medicinering mot bältros.

– I genomsnitt skedde en årlig ökning med 655 recept för kvinnliga patienter och 403 för manliga patienter, under studieperioden. Även om ett antal recept skrevs ut till personer mellan 30-49 år skedde en ökning av receptförskrivning till patienter över 50 år. 

Annons
Annons

I Sverige rekommenderas inte patienter under 50 år antiviral behandling mot bältros. Cirka 70 procent av recepten på antivirala läkemedel för behandling av bältros skrevs ut till patienter över 50 år. 

Upplysningskampanj om bältros

Netdoktors upplysningskampanj på www.Bältroskoll.se som pågått sedan augusti 2013, har skapat stort engagemang. Uppgifter som lämnats av över 3 500 personer som haft bältros och över 4 000 personer vars närstående drabbats visar att många upplever sjukdomen som mycket svår.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Janet 2023-07-24 13:37 (12 månader sen)

  Hej igen, varför blev jag inte erbjuden medicin när jag ringde 1177?!
  Mvh Janet

 • Avatar Janet 2023-07-24 13:10 (12 månader sen)

  Hej, varför måste sprutorna (måste ta 2 st) vara så dyra?! De kostar 2400-2500 kr/st beroende på var jag tar dem!
  Vilket jag inte har råd med då jag är pensionär.
  Mvh Janet

 • Avatar Tidigare användare 2014-09-30 20:01 (10 år sen)

  Ja det finns mycket att göra mot bältros i Sverige. Min läkare hade inga råd, "jag vet inte", var ett svar. Jag fick lösa det med kontakter och surfning. Sedan fick jag medicin.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.