Intervju | Infektion

Tbe – fästingsmitta som sätter spår

Tbe-smittan breder ut sig och under 2011 nådde Sverige rekordnivå på antalet Tbe-fall. 284 personer insjuknade förra året i fästingöverförd hjärninflammation.

Publicerad den: 2012-04-25

Annons

Hur prognosen för fästingsmittan tbe ser ut för i år är svårt att säga, säger Mikael Sundin, läkare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus som gjort en studie om tbe hos barn.

På Astrid Lindgrens barnsjukhus började man fundera på om man kunde missa att diagnostisera barn med tbe-infektion på grund av ospecifika och diffusa symtom. Alla barn som kom till akuten med symtom som till exempel huvudvärk, yrsel eller kraftigare snuva erbjöds därför att få ta tbe-prover.

– Det visade sig att en fjärdedel av alla de barn som sökte vård för neurologiska symtom hade drabbats av en fästingburen sjukdom, antingen tbe eller borrelia, säger Mikael Sundin.  

Annons
Annons

Tbe sätter spår

När de tbe-drabbade barnens tillstånd följdes upp ett år senare visade det sig att många hade symtom som huvudvärk, var sjuka eller dåliga länge och hängiga både innan och efter tbe-diagnosen.

– Framförallt hade många problem med skolan och var ljud- och ljuskänsliga. Det går inte att behandla tbe, därför är det viktigt att vuxna är uppmärksamma på om de själva eller barnen blivit bitna av fästingar.

De flesta, vuxna som barn blir helt återställda men tbe-smittan kan ge bestående men i form av koncentrationssvårigheter, nedsatt hörsel och problem med tal.

Annons
Annons

Fler riskområden för tbe-smitta

De största riskområdena för tbe finns huvudsakligen inom Södermanlands och Upplands skärgårdar och delar av Mälaren. Men riskområdena för tbe-smittan breder ut sig. Man kan numera bli smittad av tbe på flera platser i landet.

– Man ser numera att tbe kryper mer in mot landet och in i Mälardalen och på större områden på västkusten. För fanns tbe mer vid kusterna och numera finns även fler fästingar som bär på viruset. Det är ungefär lika många som vaccinerar sig mot tbe, men tbe blir vanligare som diagnos och fallen ökar för varje år.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu