Nyhet | Infektion

Stor efterfrågan på influensavaccin - kan bli brist i höst

Antalet personer som vill vaccinera sig mot influensa ökar varje år och coronapandemin har ökat efterfrågan ytterligare. Nu vill Sveriges regionerna öka antalet doser - men det är inte säkert att det går. 


Publicerad den: 2020-06-02
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Äldre man vaccineras med influensavaccin inför influensasäsongen
Annons

Regionerna lade sina beställningar av influensavaccin i februari. Men nu vill regioner öka antalet beställda doser inför influensasäsong, då efterfrågan av vaccinet ökat under pandemin. 

– Jag tror att det ökar eftersom många som har drabbats av covid-19 har en känsla av att jag vill inte ha influensa också. Men sedan är det ju också samma riskgrupper när det gäller covid och influensa. Så kan vi då undvika en av de här infektionerna med hjälp av vaccin så är det ju fantastiskt, säger Mia Brytting, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

”Inga möjligheter att exakt möta den efterfrågan”

Enligt vaccintillverkaren Sanofi Pasteur, som Ekot pratat med, har de flesta länder i Europa signalerat om en kraftigt ökad efterfrågan. Men frågan är om vaccintillverkarna kan möta behovet. Så här svarar Per Öhlén som är ansvarig för norra Europa vid Sanofi Pasteur:

Annons
Annons

– Vi vet att det finns många regioner som vill ha mer och vi kommer göra allt vi kan i vår makt för att ta hem fler doser till Sverige, men som det är nu har vi inga möjligheter att exakt möta den efterfrågan från regionerna, säger Per Öhlén, till Ekot.  

    Källor

  • Sveriges Radio, Ekot - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7486011

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu