Sjukskötersketalanger går samman med Drottning Silvia för att lösa Covid-19-krisen

Sjukskötersketalanger går samman med Drottning Silvia för att lösa Covid-19-krisen

Sjuksköterskornas centrala roll har aldrig tidigare prövats på ett så stort och omfattande vis som under det här årets pågående kris med coronaviruset. Särskilt inom äldreomsorgen och inom vården av kognitivt sjuka har sjuksköterskor och närstående världen över lidit förödande konsekvenser under denna tid. COVID-19 är fortfarande den största pågående utmaningen för sjuksköterskor och anhöriga som arbetar för bättre hälsa och välfärd bland vår världs utsatta, äldre befolkning.


Queen Silvia Nursing Award
Innehållet är framtaget av: Queen Silvia Nursing Award

På grund av denna sjukvårdskris kommer 2020 års Queen Silvia Nursing Award att fokusera på idéer och lösningar med anknytning till COVID-19. Ansökningar med fokus på förbättrad livskvalitet hos äldre och grupper med demenssjuka kommer att prioriteras.

Om Queen Silvia Nursing Award-stipendiet, Sverige

Stipendiet instiftades 2013 av Drottning Silvia (på hennes 70-års födelsedag) och Swedish Care International, för att bidra till en ökad kännedom av sjuksköterskans viktiga roll i samhället, samt en naturlig följd av att drottningens mor insjuknat i demens.

Idag är stipendiet sökbart i Sverige, Finland, Polen, Tyskland, Litauen och USA. 

Hur söker man?

Ansökan är öppen fram till 6 november på qsna.awardsplatform.com
Man kan söka både på svenska eller engelska, allt man behöver göra är att beskriva sin Covid-19-relaterade idé (genom att besvara 4 korta frågor) och fylla i några personliga frågor. Idén (eller lösningen) ska var implementerbar inom hälsovården, men kan fortfarande befinna sig bara i skisstadiet. Om idén även är användbar inom demens- eller äldrevården, meriteras den.

I år kan du även nominera en kollega som ännu inte hunnit söka själv. Notera att priset går till den nominerade i så fall, inte till den som nominerat.   

Varför söka?

Vinnaren (en i varje land) mottar ett personligt diplom av Drottning Silvia under den stora ceremonin på slottet våren 2021, men även ett 60 000 kr stipendium, följt av en kort flexibel praktik hos en av våra samarbetspartners under det kommande året. Vinnaren, som presenteras den 23 december, kan även förvänta sig en dos uppmärksamhet i media, då initiativet är bevakat både lokalt och internationellt.

Övriga nyheter för i år

  • Förutom sjuksköterskestudenter, får även redan färdigutbildade sjuksköterskor söka stipendiet.
  • Nomineringar från studievänner eller kollegor kan skickas in (via qsna.awardsplatform.com).
  • WHO har utsett 2020 till ”Sjuksköterskornas och barnmorskornas år” till följd av Covid-19 och det ovärderliga arbete som lagts ner från alla inom vården (en delorsak till årets tema).
  • Är man poddvän, finns Drottning Silvias podd-debut nu tillgänglig att lyssna på, där hon pratar mer om sitt hjärtliga engagemang för vården (släpptes så sent som i söndags, 20 september).

Frågor tas emot på info@queensilvianursingaward.se

 


Annons
Annons
Annons