Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sepsis – den dödliga sjukdomen som glöms bort


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-07

Sepsis – den dödliga sjukdomen som glöms bort
Annons

Sepsis som är den medicinska termen på blodförgiftning, drabbar omkring 40 000 svenskar varje år.

Det första man tänker på när man hör ordet blodförgiftning, alltså sepsis är antagligen ett öppet sår där det kommit in bakterier och en röd rand som syns på huden. Men sepsis är snarare en överreaktion från kroppens immunförsvar.

Läs mer om Sepsis (Blodförgiftning) 

Annons
Annons

Sepsis är en svårartad utveckling av en infektion där bakterierna når blodbanan. Kroppen kan då komma att reagera med ett starkt inflammatoriskt svar, som i sin tur kan skada organ. Sepsis är ett allvarligt, livshotande tillstånd som kan utvecklas på bara några timmar och som behöver upptäckas och behandlas snabbt.

När en person drabbas av sepsis är det alltså mer eller mindre en kamp mot klockan och det gäller att så snart som möjligt få antibiotika eller annat läkemedel som mildrar eller sätter stopp för immunförsvarets smäll mot den egna kroppen.

Läs också: Snabbare vård vid sepsis ska rädda liv

Symtom vid sepsis 

Många av symtomen vid sepsis är orsakade av kroppens inflammatoriska reaktion mot smittoämnet, när det kommer ut i blodet i stort antal. Immunförsvaret kan då utsöndra olika ämnen som bland annat ökar blodkärlens genomsläpplighet, som i sin tur medför att vätska läcker ut från blodsystemet. Detta resulterar i att volymen i blodbanan minskar och orsakar då blodtrycksfall och att kroppens organ inte får lika mycket blod. Detta kan ge skador på organen och gör att patienten går in i ett chock-tillstånd och får sänkt medvetandegrad. Andra symtom vid sepsis är feber och illamående med kräkningar.

Annons
Annons

Upp emot hälften överlever inte 

Uppemot hälften av de som drabbas av den allvarligaste formen  överlever inte. Och som det ser ut idag ligger dödligheten på 15-20 procent. Amputation är en annan allvarlig följd. Samtidigt är det många även inom sjukvården som inte helt och hållet vet vad sepsis är. 

Studier kring sepsis tyder på att sjukdomen dessutom ofta feldiagnosticeras inom sjukvården. Därför underskattas förekomsten.

Ingen folksjukdom 

Enligt Folkhälsomyndigheten är inte sepsis en folksjukdom. Samtidigt ser de sepsis som ett stort sjukdomsproblem i Sverige. I en intervju med Sveriges Radio p1 säger Anders Tegnell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten att han tror att fler liv kan räddas om kunskapen blir bättre inom sjukvården.

– Med bättre uppmärksamhet och bättre hantering i sjukvården, skulle man kunna rädda fler personer med den här sjukdomen, säger Anders Tegnell.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Spladang 2020-09-20 04:17 (4 år sen)

    Efter klaffbyte 2012 började jag skaka hemma i tv fåtöljen. Efter 30 minuter ringde jag akutnumret till Thorax som hörde på rösten att jag skakade. Ring omedelbart ambulans och ta dig hit. Framme tog dom blododling som visade på Sepsis. Jag hade fått E-Kolibakterier (Tarmbakterier) från en ingång i armvecket Pic-Line. Man får över 40 graders feber direkt och om man inte kommer till läkare i tid, så dör man.

  • Avatar Tidigare användare 2019-01-8 15:20 (5 år sen)

    kan man ha diarré när man har sepsis?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.