Rekordstort utbrott av mycoplasma


Publicerad den: 2012-02-17

Annons

Även grannländerna har drabbats och i Norge har utbrottet lett till brist på antibiotika.

Bakterien Mycoplasma pneumoniae ger ordentliga förkylningar med torrhosta, svalgirritation, nästäppa, huvudvärk och ibland lunginflammation. Redan förra vintern rapporterades ovanligt många fall av infektioner med bakterien i Sverige till Smittskyddsinstitutet, och denna vinter har det hittills rapporterats ännu fler fall. Karolinska sjukhusets mikrobiologiska laboratorium har påvisat fler mykoplasmainfektioner än någonsin.

– Vad vi vet har hela Sverige drabbats, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet till Netdoktor.

ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control, har meddelat att även många andra länder i Nordeuropa märkt av mykoplasma, inklusive Danmark, Norge, Nederländerna och Finland.

Ökad förskrivning av antibiotika

Det stora utbrottet har ökat efterfrågan på antibiotika och brutit en positiv trend i Sverige med minskad antibiotikaanvändning. Förskrivningen av antibiotika i Sverige minskade totalt under 2011, men det sista kvartalet skedde en ökning i alla åldersgrupper. Användningen av preparaten doxycyklin och makrolider, de typer av antibiotika som används vid mykoplasmainfektioner, ökade mest.

– Norge har rapporterat att man sålt slut på dessa antibiotika på grund av ökningen av mykoplasmainfektioner. Men vi i Sverige har, enligt de siffror Norge publicerat och våra egna siffror, varit betydligt mer restriktiva med antibiotika än Norge och det verkar inte finnas något hot om brist på relevant antibiotika i Sverige, säger Annika Linde.

Utbrottet tros ha nått sin topp

Annika Linde tror inte heller att utbrottet av mykoplasmainfektioner haft någon nämnvärd inverkan på samhällsekonomin genom ökad sjukfrånvaro.

– Mykoplasma sprids inte så snabbt, och ger inte alls samma plötsliga effekt som influensa, säger hon till Netdoktor.

Epidemier med mykoplasmabakterien brukar återkomma med fyra till fem års intervall och, enligt en dansk långtidsstudie, pågå i två år innan de klingar av igen. Eftersom det nuvarande utbrottet i norra Europa började redan förra året, tros antalet infektioner därför minska igen efter denna vinter.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-12-4 13:52 (7 år sen)

    Hej Håkan, hur gick det med din infektion? Fick du någon vidare hjälp och vad? Har fått mykoplamsa i familjen och det går trögt med framsteg i antibiotikakuren. Veckorna går...

    /Marie

  • Avatar Tidigare användare 2013-03-27 21:48 (9 år sen)

    Jo tack, detta är noterat...har nu gått med min i snart 4 mån och har fortfarande inte fått någon adekvat hjälp inom primärvården, skall nu ta mig till infektionsklinik.