Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rekordmånga forskningsprojekt om coronaviruset: ”Helt unik”

”Aldrig tidigare har så många projekt startas så snabbt för att få fram vacciner som kan skydda mot smitta, och läkemedel som kan behandla svårt sjuka i covid-19”. Så skriver Läkemedelsindustriföreningen, LIF, som nu har sammanställt en översikt över de forskning- och utvecklingsprojekt som pågår just nu i och med den pågående pandemin. 


Publicerad den: 2020-03-20
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

forskning
Annons

I nuläget finns det inget godkänt vaccin mot det nya coronaviruset sars-CoV-2, inte heller några specifika läkemedel för sjukdomen, covid-19, som viruset orsakar. Däremot pågår det enorma ansträngningar världen för att bekämpa virussmittan. 

 – Vid årsskiftet var detta coronavirus helt okänt. I slutet av januari gick kinesiska myndigheter ut med informationen om utbrottet. Att vi nu, tio veckor senare, har 400 studier i gång, varav ett fyrtiotal vaccinstudier, är helt unikt, säger Jonas Vikman samhällspolitisk chef på LIF.

Beredskapslicens för antiviralt läkemedel

Svenska Läkemedelsverket har också beviljat så kallad beredskapslicens för ett antiviralt läkemedel. Beredskapslicens innebär att ett läkemedel får säljas i Sverige trots att de ännu inte blivit godkänt i landet. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Att en beredskapslicens finns innebär att förskrivande läkare nu kan förskriva det till drabbade patienter. Förskrivning på licens är något som sker regelbundet inom vården, säger Jonas Vikman. 

Läkemedelsverket fattade sitt beslut om beredskapslicens på förfrågan från Folkhälsomyndigheten.

Finns det risk för biverkningar?

Annons
Annons

– Det finns alltid en risk för biverkningar för alla läkemedel, så även för detta. Den förskrivande läkaren måste väga in detta i sin bedömning.  

”Tar normalt över tio år att utveckla ett vaccin”

Forskningsöversikten från LIF består av en infografik med de läkemedelssubstanser som just nu testas och även uppgifter om olika vaccinprojekt. Infografiken förklarar även varför det tar tid att ta fram nya vaccin. Samtidigt skriver LIF att ett vaccin mot det nya coronaviruset kan komma att vara tillgängligt på marknaden betydligt snabbare än vad det vanligtvis brukar göra. 

”Det tar normalt över tio år att utveckla ett vaccin från tidig forskning till myndighetsgodkännande och produktion i stor skala. Med de massiva insatser som nu görs, och med trimmade processer i alla led, kan den tiden kortas väsentligt”, skriver LIF i din översikt. 

Vaccin mot coronavirus testas på försökspersoner

I dagarna började också den första kliniska studien med en vaccinkandidat mot det nya coronaviruset, där försökspersoner i USA får testa vaccinet. 

– Den vaccinkandidat som kommit längst har som sagt nu inlett en klinisk prövning i fas 1. Kliniska prövningar innebär att en vaccinkandidat, eller ett läkemedel, prövas på människor. Det är en central och obligatorisk del av utvecklingsprocessen, säger Jonas Vikman. 

– Bakgrunden till att det gick så snabbt i det här fallet är att företaget ingår i CEPI, ett internationellt koalition av offentliga och privata aktörer som kommit till på initiativ av den norska regeringen. Syftet är att skapa beredskap för att utveckla vacciner vid den här typen utbrott av smittsamma sjukdomar. Företaget hade därför genomfört ett förberedande arbete, moderna tekniska plattformar och finansiering med mera fanns på plats. 

Sammanställning av forskningsprojekten kommer uppdateras kontinuerligt, LIF är dock noga med att poängtera att de inte gör anspråk på att vara heltäckande.  

Varför var det viktigt att göra den här översikten?

– Utbrottet av covid-19 påverkar idag nästan alla delar av vårt samhälle. En viktig fråga är vilka behandlingar som utvecklas och när de kan vara klara. Vi ser nu en enorm satsning på forskning och utveckling från universitet, små biotechbolag och de etablerade läkemedelsföretagen. Vi vill bidra med saklig information om detta, säger Jonas Vikman. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2020-03-30 01:24 (3 år sen)

    Låter inte bra att det kan ta tio år att framställa vaccin. Speciellt inte om det är som man säger att viruset kan komma tillbaka. Har hört att man kanske har vaccin om ca 1-2 år. Detta är också länge att vänta. Vad glrmsn under tiden om viruset finns kvar i samhället och man är gammal eller i riskzonen.? Läser in sig resten av livet?


Annons