Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya coronaviruset - vad heter det egentligen?

2019-nCoV, Wuhanviruset, covid-19 och SARS-CoV-2. Alla dessa namn är på ett eller annat sätt kopplade till det nya coronaviruset. Men på vilket sätt och varför finns det så många namn?


Publicerad den: 2020-02-21
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Coronaviruset
Annons

 – När viruset upptäcktes fick det ett preliminärt namn, vilket var 2019-nCoV. Och det preliminära namnet användes då både för viruset och sjukdomen, säger Karin Tegmark Wisell som är chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

Sedan 11 februari 2020 har viruset och sjukdomen haft olika officiella namn. Det officiella namnet för det nya coronaviruset är numera SARS-CoV-2. Sjukdomen som man kan få av viruset heter covid-19. Hur kommer det sig? 

Coronavirus är en stor familj

Jo, coronavirus är en virusfamilj med flera virus. De flesta coronavirus återfinns hos olika djurarter. Bara ett fåtal virustyper kan smitta mellan djur och människor. Vissa av dem orsakar bara en vanlig förkylning, andra kan ge upphov till allvarligare sjukdom och ge svåra infektioner i andningsvägarna. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

År 2003 drabbades människor av en dessförinnan okänd sjukdom som bland annat gav svår lunginflammation. Sjukdomen spred sig dessutom snabbt. Den då nya sjukdomen fick namnet ”Severe Acute Respiratory Syndrome”, som på svenska blir “svår akut respiratorisk sjukdom”, SARS. 

Senare framkom det att sjukdomen orsakades av ett coronavirus. Viruset fick namnet SARS-coronavirus, med förkortningen: SARS-CoV.

2012 upptäcktes sedan ytterligare ett coronavirus på arabiska halvön som orsakar svår lunginflammation och komplikationer från andra organ, såsom njursvikt. Viruset kallas ”Middle Eastern Respiratory Syndrome coronavirus”, vilket förkortas MERS-coronavirus. Sjukdomen som orsakas av viruset benämns mers.

Annons
Annons

Så varför kallas det senaste coronaviruset för SARS-CoV-2? 

Virus får namn utifrån deras genetiska struktur. Skälet till det är att det ska underlätta arbetet för virusforskare som ska utveckla nya tester, vacciner och mediciner. Valet görs av en kommitté som heter International Committee on Taxonomy of Viruses, ICTV. Det är en kommitté som har utvecklat ett universellt system som gör det möjligt att systematiskt beskriva, namnge och klassificera alla virus som drabbar levande organismer.

Det var alltså ICTV som gav det nya coronaviruset namnet ”severe acute respiratory syndrome coronavirus 2”. På svenska betyder det ”svår akut respiratorisk sjukdom coronavirus 2”, Namnet kan förkortas SARS-CoV-2. 

– Det nya coronaviruset är nämligen väldigt nära släkt med viruset SARS-CoV, därför har det fått namnet SARS-CoV-2, säger Karin Tegmark Wisell.

Sjukdomen som orsakas av viruset heter covid-19

ICTV har däremot inte gett namn till sjukdomen som orsakas av viruset, det har Världsorganisationen, WHO, gjort. Valet föll på covid-19. “Co” står för corona, “vi” står för virus” och “d” står för “disease” som är det engelska ordet för sjukdom. 

När WHO väljer namn på sjukdomar använder de klassificeringssystemet International Classification of Diseases (ICD). WHO försöker också hitta ett namn på sjukdomen som inte stigmatiserar någon, därför ska det inte syftar på ett geografisk område, ett djur, en individ eller en viss grupp. 

Annons
Annons

Inte ovanligt att sjukdom och virus får olika namn

– Det är inte helt ovanligt att viruset heter en sak och sjukdomen något annat. Hiv och aids är ju ett exempel på det, där hiv är viruset som ger upphov till sjukdomen aids, säger Karin Tegmark Wisell.  

Hon tycker att de nya namnen är bra, men förstår att det är lätt att bli förvirrad av alla olika namm. 

– Utifrån ett vetenskapligt perspektiv är det ju bra att man följer de taxonomiska aspekter som man har i ICTV när man namnger virus, då kan man rent vetenskapligt förstå släktskapet mellan olika virus. Det är bra. Men det kan ju också vara svårt för allmänheten att förstå att sjukdomen kan heta något annat, därför är det nog viktigt att när virusnamnet nämns också påtala namnet på sjukdomen, säger hon.   

Sjukdomen:  

Coronavirus disease (COVID-19)

Viruset:

Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2)

 

 

    Källor

  • WHO - https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/technical-guidance/naming-the-coronavirus-disease-(covid-2019)-and-the-virus-that-causes-it
  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/coronavirus/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2020-03-6 21:10 (3 år sen)

    Jag hoppas verkligen de går till botten med de omständigheter som skapar grogrund för dylika virus att utvecklas, som tex stora djurmarknader under riktigt osanitära förhållanden ihop med grym behandling av djuren.

  • Avatar Tidigare användare 2020-03-1 14:17 (3 år sen)

    Tack för att ni klargjort detta så bra!


Annons