Lunginflammationerna satte stopp för Nasmas aktiva livsstil
Intervju | Infektion

Lunginflammationerna satte stopp för Nasmas aktiva livsstil

Nasma Doloh hade precis påbörjat en ny relation när en förkylning med en eländig hosta slog till. Inte visste hon då att hon skulle hosta under två månaders tid och att förkylningen skulle övergå i en lunginflammation. Inom loppet av två år har hon varit drabbad av lunginflammation tre gånger. ”Jag har haft otur. Det har alltid börjat på hösten och jag har varit sjuk i flera månader utan att få rätt behandling från första början” säger hon.


erika-sjoo
Publicerad den: 2016-10-10
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

25-åriga Nasma Doloh har varit aktiv större delen av sitt liv. Hon har dansat, spelat fotboll, tycker om att springa och har ett blått bälte i karate. Nasma är astmatiker men har inte låtit besvären med känsliga luftvägar stoppa henne från att hålla igång. Men i början av hösten 2014 hände någonting som skulle komma att sätta käppar i hjulen för hennes aktiva livsstil.

- Jag hade precis påbörjat en ny relation och kände att jag ville ut och springa, vara aktiv och gå på promenader. Ja, jag ville vara stark som många känner att de vill vara när de går in i en ny relation. Men jag blev förkyld och fick en fruktansvärd rethosta. Jag kunde inte sova på nätterna eftersom hostan gav mig kvävningskänslor så fort jag slumrade till, säger Nasma.

Blev rädd för att sova

Den jobbiga hostan verkade aldrig släppa taget och kom att hålla i sig under två månaders tid. Nasmas mamma propsade på att hon skulle gå till läkaren och till slut gav hon med sig. Väl på plats hos läkaren fick hon höra att det var en vanlig förkylning och att hon skulle gå hem och bättra på sig. Samma sak fick hon höra av ytterligare fyra läkare. Man lyssnade på hennes lungor, konstaterade att de lät helt normala och sa till henne att hon såg frisk ut eftersom hon stod på benen. I perioder undvek Nasma sociala sammanhang och hon hamnade efter i skolan eftersom hon kände sig så trött och sjuk. Det i sig gjorde att hon fick problem med CSN och att hon inte klarade av sina tentor.

Annons
Annons

- Jag fick sitta upp och sova på grund av hostan som aldrig släppte. Ja, jag var nästan rädd för att sova eftersom jag trodde att jag skulle kvävas av mitt eget slem i sömnen. Tillslut åkte jag in akut på sjukhus och där tog någon mig äntligen på allvar. De tog bakterieodling på mitt slem och det konstaterades att jag hade lunginflammation, berättar Nasma.

Drabbad av lunginflammation många gånger

Behandling med antibiotika gjorde att Nasma blev återställd inom en vecka men två år senare, på vintern 2015 när hon precis köpt ett kort på en kampsportsklubb och anmält sig till ett kampsportsprogram var det dags igen. Det började med förkylning och hög feber och övergick i en eländig hosta.

- Det var skumt men jag kunde känna hur det liksom kändes i lungorna, hur slemmet kliade och successivt kröp ner i lungorna, berättar Nasma som den här gången fick en antibiotikakur mot lunginflammationen med en gång och blev frisk.

Annons
Annons

En vecka senare var det dock dags igen. Hostan kom tillbaka och en ny bakterie som orsakar lunginflammation hade satt sig på hennes lungor.

Inte tagen på allvar

Nasma upplever att hon inte blivit tagen på allvar när hon uppsökt vård för sina besvär. Ibland har hon gripits av känslan av att sjukvårdspersonalen tror att hon ljuger när hon kommit till en mottagning. Det är heller inte alltid självklart var man ska vända sig med sina besvär. Inte ens när man ringer till sjukvårdsupplysningen berättar Nasma.

- Ibland känns det som att du som patient måste känna någon, kanske en sjuksköterska, som kan tipsa dig om vart du ska söka vård. Om en av mina vänner inte hade varit sjuksköterska så hade jag kanske inte vetat än idag att det finns en infektionsakutmottagning på Karolinska i Huddinge dit jag har kunnat vända mig, säger Nasma.

Är du orolig över för att få lunginflammation igen?

- Nej, egentligen inte men det är klart att det vore skönt att slippa. Jag försöker att köra på som vanligt, håller god handhygien och överanstränger mig inte. Som ung tar man inte alltid förkylningar och andra sjukdomssymtom på allvar. Man tänker att det går över men lunginflammationer är inte att leka med.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu