Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Infektion

Frågor och svar om förkylning och infektion 2008

Netdoktor har sammanställt vanliga frågor och svar inom förkylning & infektion.


Publicerad den: 2008-11-12 Uppdaterad den: 2008-11-12

Annons

Vad finns det för råd angående träning under infektion?

Hej!

Hur är det egentligen med att träna under infektioner? En del säger att det är ok så länge man inte har feber, andra att man inte ska träna vare sig styrka eller kondition om man har halsont (men det är tydligen ok om man har snuva). Vad är det egentligen som gäller?

Svar

Hej.
Du bör inte träna då du har feber, det är helt rimligt. Snuva utan feber däremot borde vara okay om det går för luftvägarna. Har du halsont utan feber tycker jag du bör vänta åtminstone någon dag för att se hur det utvecklar sig. Har du inte feber även då och värken inte blivit värre tycker jag du borde kunna utsätta dig för lätt träning.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Grundregeln bör väl annars vara att man skall känna lust till och aptit på att träna annars är det väl klokt att avstå. Är du dålig t.ex av en infektion så ger kroppen signal om detta. Ibland kommer sådana signaler också ur modlöshet och den kan det ju tvärtom vara bra att mota bort med träning så alldeles lätt är det inte. Men som sagt febern är ett bra objektivt riktmärke.

Med Vänlig Hälsning,

Sven Britton
Professor, infektionsmedicin

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Vad kan jag göra för att bli av med mina campylobacter?

Har fått bakterien campolybacter. Jag undrar om jag kan göra nåt själv för att den ska försvinna? Kan man få följdsjukdomar om man har bakterien för länge?

Tacksam för svar.

Svar

Hej.

Campylobacter ger feber, magont och diarr&eacuteer (ibland blodtillblandade).
Man blir smittad genom att man ätit dåligt anrättad kyckling eller genom att den som tillagat kyckling använt samma kniv till att skära sallad eller dyligt utan att diska av den emellan.

Oftast försvinner bakterien "den naturliga vägen" så småningom men man ger ibland antibiotika för att snabba på tillfrisknandet. Några
följdsjukdomar finns inte rapporterade så vitt jag vet.

Med vänlig hälsning,

Rolf Löf
Specialist, allmänmedicin

Hur ska jag bli av med springmasken?

För 2 år sedan fick jag springmask för första gången. Både jag och min sambo behandlade oss med Vermox. Efter det har jag fått det tillbaka med jämna mellanrum. Har behandlat med Vermox 3 ggr samt Vanquin 3 ggr under de 2 senaste åren. Det börjar bli ganska jobbigt. Var kommer detta från och varför blir jag drabbad hela tiden? Min sambo har inte märkt något på sig. Jag har aldrig haft detta innan. Vi är noggranna med hygien, byter i sängen ofta, skakar lakan, sköljer frukt och grönt noga men ändå. Inga barn har vi i vår omgivning heller. Vad skall jag göra??

Svar

Hej.

Ja, springmasken kan vara besvärlig att bli av med. Men A och O är att alla i familjen behandlas varje gång. Jag föreslår alltså att du och din man genomgår tillsammans ytterligare två Vermox kurer och byter sängkläder i anslutning till dessa. Har du kvar besvären även efter detta (vilket jag inte tror) så återstår ett tredje läkemedel, Albendazole (Zentel) som du då kan få via infektionsklinik. Men börja med det första.

Med Vänlig Hälsning,

Sven Britton
Professor, infektionsmedicin

TBE och Borrelia

Är det möjligt att en obehandlad borrelia- eller TBE-infektion finns kvar i kroppen efter så lång tid som ett knappt år efter bettet? Har fortfarande klåda på bett-stället och det är mörkare än övrig hud. Varför jag frågar är att jag har symptome, speciellt huvudvärk/nackvärk och muskelvärk. Husläkare tog borreliaprovet för tidigt enligt mig (3 dagar efter bettet)

Svar

Hej,

jo det är möjligt att ha kvar både borrelia-spirocheten och TBE-virus en längre tid efter exponering och du har helt rätt att det är för tidigt att leta efter antikroppar tre dagar efter bettet. Men var det provet negativt då och du tar ett nytt nu som blir positivt så bevisar det att du blivit infekterad. Är det då av Borrelia kan du diskutera med din läkare om att få behandling.

Med vänlig hälsning

Sven Britton
Professor infektionsmedicin

Skillnaden mellan Virus & Bakterier

Vad är skillnaden mellan en Bakterie och ett Virus? Varför skiljer man på det? Finns det olika områden i kroppen som det ena, eller det andra, inte kan angripa? Vad är skillnaden i behandling? Kan någondera av dem vaccineras/inte vaccineras mot?

Svar

Oj, det var många och stora frågor. Det finns många skillnader mellan bakterier och virus varav en är att bakterier är mycket större än virus och att bakterier har ett eget liv medan virus bara kan föröka sig inuti en levande cell och utnyttja dess livsprocesser. Det är lättare att behandla bakterieinfektioner med antibiotika än virus där det bara finns några få läkemedel som hjälper. Å andra sidan är det lättare att vaccinera mot virus än mot bakterier.

De flesta virus är artspecifika dvs däggdjur har sina virus medan fåglar har sina och det är inte riktigt lika tydligt för baklterier. Olika virus infekterar olika delar av kroppen ( ex. påssjukevirus spottkörtalarna ) och även bland bakterierna har vi t e x tarm respektive hudbakterier.
Berättar jag mera kan du snart bli infektionsläkare så jag stoppar där.

Med vänlig hälsning,

Sven Britton
Professor, specialist
Infektion

Bältros/vattkoppor samband

Kan ett barn med vattkoppor smitta en äldre eller nedsatt person så hon får bältros? Jag vet att den äldre måste haft vattkoppor och att viruset reaktiveras, men är det större risk om hon träffar på någon med vattkoppor?

Svar

Hej.

Nej, ett barn med vattkoppor kan normalt inte smitta en vuxen som haft vattkoppor så att den senare kan få bältros och det bör också gälla en s.k. nedgången vuxen. Men detta är inte fysik så möjligheter till undantag kan finnas även om jag inte hört talas om eller läst om några sådana. Däremot kan en farmor med bältros teoretiskt smitta ett barn till vattkoppor men det är mycket ovanligt.

Med vänlig hälsning,

Sven Britton
Professor infektion

Rosfeber

Hej

Min man som är 60 år har haft rosfeber 5 gånger inom loppet av 4 månader. Vad kan detta bero på. Sökt läkare varje gång och fått pc varje gång, så här kan man ju inte fortsätta. Får ingen hjälp från husläkare vart ska vi vända oss. Varken min man eller jag orkar med fler eppisoder då det tar väldigt på krafterna med den höga febern.

Svar

Rosfeber orsakas av streptokockbakterier vilka finns överallt i vår omgivning inklusive på vår hud. Normalt kan kroppen ta hand om de bakterier som lyckas tränga in genom huden genom småsår etc. utan någon märkbar reaktion men enstaka gånger fallerar detta varvid lokal rodnad, svullnad, ömhet och feber uppstår, alla symtom på kroppens inflammatoriska svar på infektionen.
Upprepade rosfeberinfektioner faller utanför det normala och beror då oftast på lokala förutsättningar som ex. kronisk ben eller armsvullnad av olika orsaker. Om inte dessa orsaker kan åtgärdas gäller en mer långvarig antibiotikaprofylax med lägsta möjliga dos och detta är åtgärder som bäst has om hand via infektionsklinik. Be husläkaren om en remiss till sådan med hjälp av detta svar så får vi hoppas att du kan få mer varaktig hjälp.

Med vänlig hälsning,

Sven Britton
Professor infektion

Vinterkräksjukan

Hej

Varför försöker man inte göra vaccin mot vinterkräksjukan, den är ju minst lika jobbig som influensa och dessutom drabbas många flera gånger per säsong?

Jag som undrar är småbarnsförälder och det är verkligen jobbigt när både barnen och vi blir sjuka.

Svar

Hej,

Vinterkräksjukan kan orsakas av flera virus där det mest kända är calicivirus. Anledningen till att inget vaccin finns är nog att infektionen ar säsongbetonad och sporadisk och att den inte har några svåra biverkningar och snabbt går över. Det skulle nog vara svårt att få lönsamhet for ett sådant vaccin och jag tycker personligen också att det är riktigt att ransonera vaccinerna till de allmänna och mer skadande infektionerna. Det finns ju redan ett visst vaccinationsmotstånd i befolkningen och då bör man begränsa vaccinationerna till de som förebygger de allvarligaste infektionerna.

Med vänliga hälsningar,

Sven Britton
Professor infektion

Hepatit B

Vilka provtagningar är aktuella vid Hepatit B? Vilka behandlingar samt rehabilitering är aktuell för en patient med Hepatit B?

Svar

Hej,

De prover man tar i serum avser att fastställa om du varit utsatt för infektion (eller vaccination), om du utvecklat immunitet mot infektionen eller om du är kroniskt infekterad och i så fall om du dessutom skulle vara smittsam. Det går att avgöra om infektionen är färsk eller inträffar för länge sedan.
Har en kronisk infektion utvecklats finns det mediciner (interferon eller lamuvidin) som kan helt bryta infektionen hos ungefär hälften av de drabbade. Behandlingen är långvarig, dyr och behäftad med en hel del biverkningar. Kronisk hepatit B-infektion kan emellertid ge allvarliga leverskador varför många ändå väljer att underkasta sig behandlingen.

Med vänlig hälsning,

Sven Britton
Professor infektionsmedicin

Fråga om fågelinfluensa

Hej!

Jag undrar lite över fågelinfluensan. Det är så att min pappa har några höns och nu har han blivit sjuk med influensaliknande symtom så som feber, halsont och ögoninflamation. Hur kan man veta om det är vanlig influensa eller inte?

Svar

Hej,

Det är säkert inte fågelinfluensa din pappa har eller har haft men för att få reda på det måste han ta sig till en infektionsklinik som finns på de större lasaretten och ta ett prov. Om inte symtomen redan gått över är det kanske id&eacute att göra det. Jag skulle tro att det är någon annan självläkande virusinfektion.

Med vänlig hälsning,

Sven Britton
Professor, Infektionsmedicin


Annons