Flera läkemedel samtidigt
Nu är TBE-säsongen i full gång, vaccinera dig två gånger för att få bra skydd.
Personlig rådgivning. Drop in på alla Svea Vaccin-mottagningar i hela landet. Välkomna!
Ibland händer det att man tar två eller flera mediciner samtidigt - antingen mot samma sjukdom, till exempel halsinfektion (antibiotika och smärtstillande), eller därför att man har två sjukdomar, till exempel magsår och reumatism (syraneutraliserande medicin och ett antiinflammatoriskt preparat).
Om två läkemedel påverkar varandra så att effekten ökar, eller så att de ger fler biverkningar, eller så att effekten av det ena eller av båda läkemedlen minskar, talar man om läkemedelsinteraktion, det vill säga att läkemedlen påverkar varandra.
Pågående rekrytering: Har du svårläkta bensår? Anmäl dig till en studie där du får prova en effektiv behandling som läker ditt sår snabbare. Läs mer »
Hur kan läkemedel påverka varandras effekt?
De flesta läkemedel bryts ned i levern med hjälp av några läkemedelsnedbrytande enzym, för att därefter utsöndras som mindre molekyler via njurarna.
Om läkemedel A hämmar det enzym som är ansvarigt för nedbrytningen av läkemedel B, kan resultatet bli för stora mängder av läkemedel B i blodet. Därmed uppstår risk för allvarliga biverkningar till följd av förgiftning. Om läkaren bedömer att det är viktigt att ta båda läkemedlen samtidigt, kommer hon att minska dosen av läkemedel B. Därmed uppstår ingen förgiftning.
Om läkemedel A däremot ökar mängden av det enzym som är ansvarigt för nedbrytningen av läkemedel B, kommer nedbrytningen av läkemedel B att ske snabbare. Man uppnår då inte den förväntade effekten av läkemedel B. Läkaren kommer i det här fallet att öka mängden av läkemedel B.
Läkemedel kan även påverka varandra på andra sätt. Till exempel kan de påverka varandras utsöndring i urinen. I båda fallen kan det, liksom i ovanstående exempel med läkemedel A och B, bli för höga eller låga koncentrationer av läkemedlen i blodet och därmed uppstår risk för allvarliga biverkningar respektive risk för att effekten uteblir.
Få Artrosbehandling direkt i en app
Artrosrelaterad höft- och knäsmärta behandlas bäst med anpassad sjukgymnastik. Med appen Joint Academy gör du 2 övningar om dagen och har kontinuerlig kontakt med en fysioterapeut.
Behöver läkaren känna till alla mediciner man tar?
Så länge läkaren tar med i sin beräkning de fall där två eller fler läkemedel påverkar varandra, är det ingen fara att ta flera läkemedel samtidigt. Man skall därför alltid berätta för läkaren vilka mediciner man tar - även om de är receptfria.
-
Läsarfråga: ”Varför rinner näsan när det är kallt?”
Här svarar Remy Waardenburg, specialistläkare i allmänmedicin på läsarnas frågor om luftvägsinfektioner.
-
Hiv-positiva möts fortfarande av fördomar - även inom vården
97 procent av de som lever med hiv i Sverige idag är smittfria. Trots det möts de fortfarande av fördomar och utsätts för diskriminering - även av personer inom vården.
-
Bett, stick och växter – så lindrar du sommarplågorna!
-
Det behöver du veta om influensasäsongen 2019–2020
För de allra flesta är säsongsinfluensan ofarlig, men varje vinter blir flera tusen personer inlagda på sjukhus på grund av säsongsinfluensan.
6 Kommentarer
-
Undvik förkylning med god hygien
Förkylningsvirus sprider sig lätt och det kan vara svårt att helt undvika att bli smittad. Men med god hygien går det att minska risken för en förkylning, detsamma gäller under influensasäsongen. Här ger också Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på Netdoktor, några ...
1 Kommentarer -
Bör du vaccineras mot influensa? Här är riskgrupperna
Varje vintersäsong slår influensan till, vissa år hårdare än andra. För de flesta läker sjukdomen ut av sig självt, men för vissa kan influensan leda till allvarlig och livshotande sjukdom. Därför rekommenderas vissa grupper att vaccineras. Läs mer om de olika riskgrupp...
1 Kommentarer -
Symtom: Så vet du att du har drabbats av influensa
Det är vanligt att man drabbas av influensa under vinterhalvåret, men hur vet man att man har drabbats av just influensa och inte bara av en vanlig förkylning?
2 Kommentarer -
Symtom och tecken på harpest
2 Kommentarer