Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Infektion

Coronaviruset: Nyttiga råd till dig som lever med en sjukdom

Här har Netdoktor samlat länkar till olika patientorganisationers tips och råd rörande det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19.


Publicerad den: 2020-03-20 Uppdaterad den: 2020-04-01
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

christine sandu unsplash - tvätta händer
Annons

Här kan du läsa Folkhälsomyndigheternas nya allmänna råd för att minska smittspridningen av nya coronaviruset. Råden handlar bland annat om att man ska stanna hemma när man har symtom, även om symtomen är milda. Man ska även vara noga med sin handhygien, tvätta händerna med tvål och vatten och/eller använda handsprit. Man bör även hålla avstånd från andra personer och undvika större sociala sammanhang. Personer över 70 år bör vara extra försiktiga, undvika att åka kollektivt eller gå i butiker till exempel. 

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd har den 31 december 2020 som slutdatum. De kan upphävas före slutdatum, eller förlängas, om det behövs.

Här kan du läsa mer om sjukdomen covid-19 och viruset.

Råd till dig som är reumatiker

Hos reumatikerförbundet kan du som lever med reumatism hitta tips och råd kopplade coronakrisen, bland annat hittar du råd rörande läkemedel och träningstips i coronatider. Ta del av råden här!

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Unga reumatiker har också samlar olika länkar som kan vara nyttigt för dig eller dina barn som lever med reumatisk sjukdom. Ta del av informationen här! Du kan också kontakta frågelinjen Reuma direkt. Läs mer här!

Annons
Annons

Råd till dig med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD

Den internationella organisationen för studier av inflammatoriska tarmsjukdomar, IOIBD, har tagit fram rekommendationer rörande det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 till personer med IBD, till exempel Crohns sjukdom eller ulcerös kolit.  Hos Mag- och tarmförbundet kan man läsa rekommendationerna på svenska, de handlar bland annat om hur man ska tänka rörande olika typer av läkemedel. Ta del av råden här!

Svensk Gastroenterologisk Förening har också skrivit råd till vårdgivare till patienter med IBD. Här kan du läsa det!

 

Annons
Annons

Råd till dig med cancer

Har du frågor rörande din situation kan du ringa Cancerlinjen där du kan komma i kontakt med legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård. Du kan också mejla eller skicka brev.  Läs mer här!Eftersom det redan kommit in en hel del frågor till Cancerlinjen har Cancerfonden samlat ihop dem i en artikel, här kan du läsa frågorna och svaren. 

Ung Cancer har också samlat ihop information om covid-19 och nya coronaviruset och den kan du hitta här! Och Nätverket om cancer ger allmänna råd och har dessutom översatt en artikel från American Cancer Society. Det hittar du här! 

Råd till dig som har psoriasis eller psoriasisartrit

Psoriasisförbundet har gjort en intervju med Liv Eidsmo, hudläkare och docent i dermatologi och venereologi och även med Mona Ståhle, senior professor i dermatologi rörande psoriasis/psoriasisartrit och det nya coronaviruset. Ta del av råden här!

Råd till dig med diabetes

Diabetesförbundet har samlat ihop de vanligaste frågorna och svaren gällande diabetes och det nya Coronaviruset. Ta del av råden här!

Råd till dig med neurologiska diagnoser eller symtom

Neuroförbundet har samlat information från olika specialister om coronaviruset och covid-19 i sitt nya diskussionsforum. Ta del av råden här! 

Råd till dig med astma och allergi

Astma- och Allergiförbundet har samlat de vanligaste frågorna som e får av sina medlemmar och besvarat dem. Ta del av råden här!

Råd till dig med hjärt-, kärl- och lungsjukdom

Riksförbundet HjärtLung har samlat information om det nya coronaviruset. Ta del av råden här!  Hjärtebarnsfonden har också gjort en text rörande Covid-19 och hjärtsjuka barn. Läs den här!

Råd till dig med njursjukdom

Njurförbundet en text om vad du med njursjukdom ska tänka på under coronapandemin. Ta del av råden här!

 

 

Råd till dig med epilepsi

Svenska Epilepsiförbundet har sammanställt några vanliga frågor rörande epilepsi och sjukdomen covid-19. Bland annat har de översatt information från Epilepsy Foundation. Ta det av råden här!

Råd till dig med erfarenhet av psykisk ohälsa

Riksförbundet för Social och Mental Hälsa har skrivit ihop riktlinjer gällande coronaviruset. Ta del av riktlinjerna här!

Råd till dig med schizofreni och liknande psykossjukdomar

Schizofreniförbundet erbjuder en kostnadsfri rådgivning och stöd till familjer med psykisk sjukdom. Barn, tonåringar och föräldrar är välkomna att ringa eller chatta med psykologer och specialpedagoger.

”Vi kan frågeställningen kring familjer med psykisk ohälsa och förstår därför att dessa familjer behöver extra stöd i dagsläget då coronasituationen medför nya problem i den redan svåra situationen som föreligger i dessa familjer”, skriver Schizofreniförbundet.  Ta del av informationen här!

Råd till dig med ME/CFS

Riksförbundet för ME-patienter har samlat ihop information rörande ME och det nya coronaviruset. Ta del av informationen här!

Råd till dig med cystisk fibros (CF) eller primär ciliär dyskinesi (PCD) 

Riksförbundet Cystisk Fibros har samlat information coronavirussjukdomen covid-10 och CF och PCD. Här kan man också läsa frågor och svar från en frågestund med ACF och läkarna Petrea Ericsson (vuxen CF-läkare) och Anders Lindblad (barn CF-läkare) från Göteborgs CF Center. Ta del av informationen här!

Råd till dig som har primär immunbrist

Primär immunbrist organisationens har gjort ett poddavsnitt där de tar hjälp av professor Lennart Hammarström från Karolinska institutet svarar för att svara på hur personer som lever med primär immunbrist ska förhålla sig till smittan. Ta del av avsnittet här!

Organisationen har också sammanställt en lista med länkar där du kan ta del av information om coronaviruset och covid-19.  Här kan du också hitta information från den internationella organisationen för primär immunbrist. Ta del av den här! (På engelska)

Har din patientorganisation också information om coronaviruset och covid-19? Hör av dig till redaktionen@netdoktor.se

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons