Bett, stick och växter – så lindrar du sommarplågorna
Fakta | Infektion

Bett, stick och växter – så lindrar du sommarplågorna


KRY
Uppdaterad den: 2019-07-05
Innehållet är framtaget av: KRY

Geting- och bistick

Ett geting- eller bistick ger vanligtvis en omedelbar intensiv smärta i området där du har blivit stucken. Därefter rodnar och svullnar området, som även brukar svida och klia.

Så behandlar du ett stick

Ofta kan smärtan dämpas genom att kyla stickstället med en isbit invirad i en handduk, eller med rinnande kallt vatten. För att lindra klåda och sveda kan du badda stickstället med alsolsprit eller stryka på alsolgel. Du kan även smörja med kylbalsam eller lokalbedövande salva. Sätt ett plåster över stickstället för att undvika att klia sönder huden och få en infektion. 

Om du blivit stucken av ett bi, försök att ta bort gadden direkt då den kan fortsätta att föra in gift i huden även om insekten är borta.

Då bör du söka vård

Om du har blivit stucken i munnen ska du genast söka vård, likaså om du fått flera stick samtidigt och upplever en kraftig svullnad och/eller klåda. Du bör även uppsöka läkare om du har reagerat kraftigt på ett geting- eller bistick tidigare och behöver diskutera huruvida du bör ha allergimediciner i beredskap hemma.

Omedelbar hjälp och lindring vid insektsbett

Hos KRY kan du snabbt få den hjälp du behöver, via video direkt i mobilen. Konsultera en läkare var du än befinner dig – dygnet runt, årets alla dagar.
Ladda ned KRY »

Fästingbett

Efter ett fästingbett brukar huden runt bettstället bli lite röd och klia i några dagar. En del fästingar bär på smittor som kan föras över när de biter sig fast. Därför bör du alltid ta bort en fästing så fort som möjligt. 

Då bör du söka vård

Om du har en rodnad som uppkommit först en vecka eller mer efter ett fästingbett, och som växer sig större än fem centimeter i diameter bör du söka vård, då det kan röra sig om borrelia. Rodnaden kan blekna i mitten och bilda en ring, men kan också vara jämnt röd.

Du bör även söka vård om du en tid efter ett fästingbett får feber, huvudvärk, är ovanligt trött och har värk i muskler eller leder. Dessa symptomen kan uppkomma 1–4 veckor efter fästingbettet och tyder även de på borrelia.

Sök genast vård på en akutmottagning om du en tid efter ett fästingbett upplever svår huvudvärk, nackstelhet, ansiktsförlamning eller andra symptom på förlamning då det kan finnas risk att du drabbats av TBE, fästingburen hjärninflammation.

KRY vid besvärande stick och oroväckande bett

KRY är vårdcentralen som alltid har öppet. Få hjälp med professionell bedömning och behandling samt recept och sjukintyg eller remiss till vidare vård.
Ladda ned KRY »

Huggormsbett

Huggormsbett gör oftast ont och visar sig som två små prickar bredvid varandra på huden med några millimeters mellanrum. Det är vanligt att det uppstår en blåaktig svullnad runt bettet, som sedan kan sprida sig till hela den bitna kroppsdelen.

Ormar är mer på hugget i hettan, och antalet rapporterade ormbett har dessutom ökat det senaste året – så var uppmärksam.

Ring Giftinformationscentralen

Eftersom det är svårt att veta hur du kommer att reagera på ett huggormsbett bör du alltid ringa Giftinformationscentralen via 112 eller på telefon 010-456 67 00 för att få råd om du har blivit biten av en huggorm.

Algförgiftning

Om du badar i vatten som har blommande alger finns risk att du drabbas av algförgiftning som kan orsaka klåda, huvudvärk och illamående med kräkningar och diarré. Om du misstänker algförgiftning så bör du söka vård direkt.

 


Annons
Annons
Annons