Allt fler drabbas av tbe
Få Artrosbehandling direkt i en app
Artrosrelaterad höft- och knäsmärta behandlas bäst med anpassad sjukgymnastik. Med appen Joint Academy gör du 2 övningar om dagen och har kontinuerlig kontakt med en fysioterapeut.
Ökningen av fästingsmittan tbe är särskilt tydlig i Stockholmstrakten men under det senaste året har man även sett en spridning av tbe till norra Sverige, bland annat har ett fall av tbe i Skellefteå rapporterats. Och enligt Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, beror spridningen och tbe-ökningen på en rad faktorer.
– Anledningen till att vi ser en kraftig ökning av antalet tbe-fall beror delvis på en förbättrad diagnostik, en ökad observans bland läkare, allmänhet och media. Men det har även blivit en större andel tbe-smittade fästingar, och sen tror forskare att ett varmare klimat bidrar till att fästingarna sprids till norra delar av landet, säger Marika Hjertqvist.
Allt du vill veta om influensavaccin: Läs mer om symtom på influensa och vilka riskgrupper som bör vaccineras
Tbe kan ge bestående men
Under 2008 insjuknade 224 svenskar i tbe, vilket är en kraftig ökning jämfört med året innan då motsvarande siffra var 182 tbe-fall. Av de 224 som drabbades av fästingsjukdomen ifjol inträffade 158 av dessa i Stockholmsområdet, östra Sörmland och Uppland. De som drabbas av tbe får till en början influensaliknande symtom som huvudvärk, muskelvärk och feber i upp till en vecka. De flesta tillfrisknar kort därpå men 25 procent av dem som insjuknar får efter ett tag en allvarligare variant av tbe. Lars Lindquist, adjungerad professor i infektionssjukdomar vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, berättar att en av fyra vuxna som insjuknar i tbe får bestående men.
– Tbe-viruset har i dessa fall spridit sig upp till hjärnan och hjärnhinnor, och då märks symtom som mycket svår huvudvärk, illamående, hög feber och man känner sig allmänt låg och trött. Det innebär att man faktiskt kan få permanent neurologiska skador som till exempel koncentrationssvårigheter, problem med tal, nedsatt hörsel och i vissa fall märks förlamning som en följd av infektionen, säger Lars Lindquist.
Fästingarna kräver speciellt klimat
Tbe är inte endast befäst i Sverige utan enligt forskarna finns det även en risk för tbe-smitta på Åland i Finland och de baltiska länderna i Kroatien, Slovakien, Slovenien, Tyskland, Polen och Österrike. Marika Hjertqvist påpekar att det inte främst är värmen som bidrar till den ökade spridningen av tbe-smittade fästingar.
– Fästingarna kräver ett specifikt klimat. Om de hade varit ute efter värme borde de vara mer utspridda i södra Sverige men vi ser ju att de flesta tbe-fall inträffar i Stockholms och Sörmlands skärgårdar. Fästingarna gillar hög luftfuktighet och blir aktiv vid en dygnsmedeltemperatur på fem plusgrader, säger Marika Hjertqvist.
Finns ingen behandling av tbe
Tbe-virus överförs direkt vid fästingbettet och om man insjuknar i tbe finns det inte mycket att göra då det inte finns någon behandling av tbe i dagsläget.
– Det går inte att behandla hjärninflammation när man väl insjuknat. Därför är det jätteviktigt att vaccinera sig om man bor i, eller kommer att besöka riskområden för tbe-smitta, säger Lars Lindquist.
Det kan dröja upp till flera timmar innan fästingar slår sig till ro på en människa. Så Lars Lindquist uppmanar folk att skaka av sina kläder och duscha av sig om man varit ute, och göra detsamma med sina barn.
– Inspektera kroppen dagligen, fästingar tar ofta tid på sig innan de biter. Klipp gräsmattan om man har en sådan, eftersom fästingar trivs bra i högt gräs. Och hittar man en fästing på sig själv eller anhörig; ta bort fästingen så fort som möjligt med en finspetsig pincett. Men det bästa sättet att skydda sig är alltså att vaccinera sig, avslutar Lars Lindquist.