Allt du någonsin undrat om vattkoppor
Artikel | Infektion

Allt du någonsin undrat om vattkoppor


Innehållet är framtaget av: Trimb PoxClin

Hur länge varar vattkoppor? 

Från det att man har blivit smittad med viruset tar det cirka 2 veckor innan symtomen visar sig. Vattkoppor börjar med lätt feber och kännetecknas av de kliande utslag i form av blåsor som bildas över hela kroppen och som efter några dagar blir till skorpor som sedan faller av. Utslagen kommer i omgångar. När de första blåsorna har torkat in kan nya utslag uppträda. Även om symtomen bara varar i några dagar tar det cirka 10–14 dagar innan alla blåsor har torkat in och smittrisken är över. Läs om hur man lindrar besvären.

Är det sant att man är immun mot vattkoppor hela livet om man har haft sjukdomen som barn?

En infektion ger vanligen livslång immunitet mot sjukdomen. Men nyfödda barn som får vattkoppor under de första 6 levnadsmånaderna kan få sjukdomen senare i livet.

Är vattkoppor smittsamt?

Vattkoppor är ett vanligt och mycket smittsamt, luftburet virus (varicella zoster, som tillhör herpesvirusfamiljen) som man vanligen smittas med under barndomen. Det sprids via luften vid hosta och nysningar eller genom kroppskontakt med ett smittat barn.

Finns det något vaccin mot vattkoppor?

Ja, det finns vaccin mot vattkoppor. Men det ingår inte i vaccinationsprogrammet i alla länder. Hör efter med din husläkare om vaccinationsmöjligheterna i ditt land. Tänk på att vattkoppor normalt går över utan några komplikationer och och att tillståndet inte är livshotande.

PoxClin vid vattkoppor lindrar klåda och minskar arrbildningVilken aktiv substans innehåller PoxClin och fungerar den?

PoxClin innehåller 2QR, en bioaktiv bakterieblockerare. 2QR hjälper hudens naturliga barriär att blockera skadliga bakterier. Bakterieblockeraren i PoxClin är en polysackarid som utvinns från växten Aloe barbadensis. Den binder till skadliga bakterier från omgivningen och bidrar därmed till att skydda huden mot deras angrepp. Till skillnad från de flesta antibiotika och antiseptika är detta en helt naturlig process som inte kräver några starka, toxiska kemikalier

Kan även vuxna använda PoxClin?

Även om det är säkert att använda PoxClin, rekommenderar vi att vuxna med vattkoppor rådfrågar sin husläkare, i synnerhet de som är gravida eller har nedsatt immunförsvar. Skälet till det är att vattkoppor vanligen är svårare hos vuxna än hos barn och kan orsaka lunginflammation.

Kan mitt barn vara med i lekgrupper, gå till dagis, förskola eller skola när hon/han har vattkoppor?

Om ditt barn har vattkoppor ska du informera lekgruppen, dagiset, förskolan eller skolan och hålla barnet hemma tills alla blåsor har torkat in och smittrisken är över. Det brukar ta en vecka från det att de första utslagen visar sig. Vissa dagis, skolor och liknande har andra regler eftersom barnet kan ha blivit smittat där. Hör därför alltid efter med personalen eller barnets lärare.

Poxclin lindrar klådan vid vattkoppor

Kan mitt barn vara på lekplatser, i offentliga bassänger eller på andra offentliga platser när hon/han har vattkoppor?

Försök att undvika offentliga platser eftersom andra kan smittas. Vattkoppor kan vara en farlig infektion, särskilt för de som är gravida eller har nedsatt immunförsvar. Om ditt barn har vattkoppor, ska du hålla henne/honom borta från lekplatser och andra offentliga platser tills alla blåsor har torkat in och smittrisken är över. Det brukar ta en vecka från det att de första utslagen visar sig. Om du ändå tar med barnet till en lekplats eller liknande ställen, ska du informera folk/föräldrar där om att ditt barn har vattkoppor och fortfarande smittar. Tänk på att bara för att du själv tycker att det är okej att ta med ditt smittande barn till offentliga platser, är det inte säkert att andra tycker det.

Kan mitt barn simma och/eller ägna sig åt idrott?

Vattkoppor är mycket smittsamt. Om ditt barn har fått vattkoppor ska det inte simma eller ägna sig åt några idrotter förrän alla blåsor har torkat in. Det brukar ta en vecka från det att de första utslagen visar sig. Försök att undvika offentliga platser eftersom andra kan smittas. Vattkoppor kan vara en farlig infektion, särskilt för de som är gravida eller har nedsatt immunförsvar. Simning kan dessutom mjuka upp skorporna, vilket kan förvärra klådan och få skorporna att falla av för tidigt med ärrbildning som följd. 

Kan jag bada eller duscha mitt barn när hon/han har vattkoppor?

Barn med vattkoppor kan ta en snabb dusch eller kortvarigt bad. En del tycker att ett bad i ljummet eller svalt vatten lindrar klådan. Bada inte barnet i varmt vatten eftersom det kan förvärra klådan, och låt det inte bada för länge. Klappa barnet torrt efter dusch/bad eftersom blåsorna kan bli infekterade om du gnuggar barnet torrt. Det kan också få skorporna att falla av med ärrbildning som följd. Behandla gärna med PoxClin  efter badet.

Är det säkert att flyga?

Vattkoppor är mycket smittsamt. Barnet kanske inte får flyga förrän alla skorpor har fallit av. Skälet till detta är att virus och bakterier lätt sprids via flygplanens luftkonditioneringssystem. Vanligen krävs ett läkarintyg för att få flyga. Varje flygbolag har sina egna regler, så hör först efter med bolaget. Vid vattkoppor ska du genast informera reseförsäkringsbolaget för att ta reda på om försäkringen gäller om du är tvungen att ställa in eller skjuta upp din semester eller behöver förlänga din resa tills barnet är tillräckligt friskt för att resa hem.

Kan mitt barn besöka sjukhus eller äldreboenden när hon/han har vattkoppor?

Barn med vattkoppor ska inte besöka släktingar eller vänner på sjukhus utan att institutionen har godkänt detta på förhand. 

Är det säkert för gravida eller ammande kvinnor att vara i närheten av ett barn med vattkoppor?

De flesta kvinnor är immuna eftersom de har haft vattkoppor som barn eller har vaccinerat sig mot vattkoppor. Men en liten andel av de gravida kvinnorna kan få vattkoppor, vilket kan få allvarliga följder för både barnet och den gravida kvinnan. Det finns en liten risk att barnet utvecklar ett tillstånd som kallas fetalt varicellasyndrom (VFS), som kan orsaka allvarliga missbildningar i olika kroppsdelar. Kontakta din barnmorska eller gynekolog om du vill ha mer information om risken att ditt barn ska utveckla FVS, eftersom den varierar under graviditetens olika faser. Om du är gravid och tror eller vet att du kan ha smittats med vattkoppor, ska du genast kontakta din barnmorska, gynekolog och/eller husläkare.

Är vattkoppor farligt för nyfödda

Kan det vara farligt för mitt nyfödda barn eller spädbarn att vara i närheten av ett syskon med vattkoppor?

En infektion med vattkoppor ger vanligen livslång immunitet mot sjukdomen. Nyfödda barn och spädbarn som ammas är oftast inte mottagliga för vattkoppor om mamman hade vattkoppor som barn. Antikroppar har under graviditeten passerat livmoderkakan och överförs också via bröstmjölken i tillräcklig mängd för att barnet ska vara immunt. Om ett nyfött barn ändå får vattkoppor under de första 6 levnadsmånaderna, är risken stor att det inte bildar tillräckligt med antikroppar och att det därför kan få sjukdomen senare i livet.

Kan mitt barn vistas i solen när hon/han har vattkoppor?

Huden är mycket känslig hos barn med vattkoppor. Solexponering kan förvärra klådan och det är därför bäst att inte låta barnet vistas i direkt solljus under längre stunder medan hon/han har vattkoppor.

Läs mer om lindring av klåda och hur man kan minska ärrbildning här: PoxClin


Annons
Annons
Annons