Fakta | Svamp

Tea tree oil

Tea Tree Oil (TTO) är en aromatisk olja, som utvinns ur Melaleuca alternifolia Cheel, ett träd som kallas Tea Tree och växer i Australien. Namnet kommer av att nybyggarna använde bladen till te.

Uppdaterad den: 2008-09-24

Annons

Tea tree-oljan framställs genom destillation från blad och grenspetsar.

Användningsområden för Tea tree-olja

Användningsområdet är för behandling av lindrig akne, mot klåda vid lindrig fotsvamp och okomplicerade insektsbett för de två övriga produkterna. Medlet ska appliceras punktvis vid akne och insektsbett. Oljan bör spädas med vegetabilisk olja 1:9, olivolja eller s.k. barnolja. Andra preparat innehållande tea tree oil har visat effekt mot akne och fotsvamp.

Säkerhet och allergi

Naturläkemedel rekommenderas generellt ej till barn under 12 år och vid graviditet och amning. Tea Tree-olja har visat sig kunna framkalla kontaktallergi. Tea Tree-olja bedöms även kunna korsreagera med kolofonium, som är en vanlig orsak till allergiskt kontakteksem. Kolofonium finns i en stor mängd produkter, t ex häfta, tejp, vissa kosmetiska produkter, färger, trä och våtstarkt papper. Kolofoniumallergi är ett besvärligt tillstånd, eftersom ämnet används så ofta. Rapporter om förgiftningstillstånd finns efter peroral tillförsel. Intag av ca 1 ml per kg kroppsvikt ledde till koma. Medlet får därför inte förtäras. Penetration av huden är begränsad.

Annons
Annons

Annons
Annons
Annons
Annons