Fakta | Svamp

Olika typer av svampinfektioner

Svampinfektioner i huden och naglarna (dermatomykoser) hör till våra vanligaste infektioner. De kan i stort sett förekomma var som helst på kroppen: i hårbotten (kerion - ett varfyll sår), på själva huden (ringorm, fotsvamp) eller på naglarna (nagelsvamp).


Publicerad den: 2014-01-16
Författare: Ada Girinta, Överläkare Hudkliniken Karolinska universitetssjukhuset, Hudkliniken, Karolinska universitetssjukhuset

Annons

I vissa fall (vid nedsatt immunförsvar) finns en ökad risk att utveckla djupa (invasiva) svampinfektioner.

Fotsvamp tros vara världens vanligaste svampinfektion. Undersökningar har visat att över en femtedel av alla vuxna män som besöker simhallar har fotsvamp, och cirka 70 procent av befolkningen smittas någon gång i livet med fotsvamp.

Pityriasis versicolor (kroppssvamp) är en vanlig sjukdom som förekommer hos 8–10 procent av befolkningen i Sverige, och upp till en tiondel av den vuxna befolkningen har nagelsvamp.

Risken att få svampinfektioner ökar om man regelbundet besöker gym eller simhallar eftersom svampen trivs i varm och fuktig miljö, men är även relaterad till ökat resande, idrottsutövning och användning av täta skor.

Orsaker till att man får en svampinfektion

Svampinfektioner orsakas huvudsakligen av två stora svampfamiljer; trådsvampar (dermatofyter) och jästsvampar (candida).

Trådsvamp kan smitta från människa till människa (på simhallar eller gym), men också från djur (som katt och hund) till människa. Trådsvamp finns normalt inte på vår hud och smittspridning kan ske indirekt, till exempel via badhusgolv när det gäller fotsvamp, eller direkt via kontakt med djur. Trådsvamp kan infektera hud, hår och naglar. Barn/ungdomar drabbas mest av besvär i hårbotten och ansikte, medan de andra formerna av trådsvampinfektioner är vanligare hos vuxna.

Annons
Annons

Jästsvampar förekommer i de flesta fall som normalflora på huden hos friska människor, men kan framkalla infektioner hos personer med nedsatt immunförsvar (så kallade opportunistiska infektioner). 

Det finns en mängd olika arter av jästsvampar, de som vanligast orsakar infektioner är Candida (candidos, med besvär främst på huden, i munnen och i slidan) samt Malassezia furfur (pityriasis versicolor, det vill säga kroppssvamp, främst på ryggen och bröstet). Yttre faktorer som ökar risken för infektion är hög temperatur och hög luftfuktighet. Nedsatt immunförsvar, graviditet, ändringar i pH-värde i huden samt diabetes typ 2 bidrar också till ökad risk för infektioner.

Symtom på svampinfektion

Besvären vid en svampinfektion beror på svampens nedbrytande effekt på huden och en inflammation som en följd av angreppet. Klåda är inte ovanligt. Ibland kan både bakterier och svampar infektera samma hudområde. Symtomen vid en svampinfektion kan variera stort beroende på typ av svamp och vilken del av kroppen som är infekterad, och påminner ofta om symtomen vid andra hudsjukdomar.

Annons
Annons

Svampinfektioner på kroppen kan vara symtomfria, men ger i de flesta fall ett kliande, ringformigt utslag som långsamt ökar i storlek, exempelvis under brösten, mellan skinkorna, i ljumskarna och i hudveck. Ibland kan man även uppleva en brännande känsla över området.

Typisk för pityriasis versicolor är ”hyvelspånsfenomen”, det vill säga om man skrapar lätt på fläckarna fjällar det som fint hyvelspån, samt ”smutsbruna” alternativ ljusare fläckar beroende på hudens ursprungliga pigmentering.

Vanliga tecken på svamp i hårbotten eller skägg är fjällande, kala fläckar alternativt vätskande och varfyllda upphöjda förändringar samt ”avbrutna” hårstrån.

Nagelssvamp brukar inte ge några symtom, däremot kan man se vita områden på nagelytan, alternativt blir nageln gulaktig och porös med början i kanten av nageln (mellan nagelbädden och nageln). Svampinfektionen kan ge upphov till en ”lucker massa” som lyfter nageln från nagelbädden (onykolys). Större delen av nageln kan på detta sätt förtjockas, missfärgas (gulvit/grå) och smulas sönder. En eller flera, men sällan alla, naglar drabbas vanligen. När detta händer kan smärta uppkomma på grund av ett ökat tryck på nageln utifrån.

Vid candidainfektioner är rodnade slemhinnor (tungan, kindernas insidor) och vita beläggningar vanligt, liksom sprickbildning (fissurer) på läppar och i mungipor samt klåda i underlivet, ibland med luktlös vit flytning.

Diagnos och undersökning

I flesta fall är en klinisk undersökning tillräcklig. Vid oklara fall, eller när antisvampmedel inte haft effekt, tas svampprov. Provet för odling och direktprov för mikroskopi tas från den fjällande kanten av utslaget, alternativt från hårstrån. Nagelprov kan tas både från själva nageln, genom att ta en bit, men bäst är att skrapa djupt under nageln. Prov för jästsvamp kan tas som vanlig bakteriell odling. Malassezia furfur (pityriasis versicolor, kroppssvamp) kan påvisas vid mikroskopi eller med särskild lampa (gul-grön fluorescens).

Behandling av svampinfektion

Behandlingen kan vara lokal (salva/kräm) eller per oral (tablett/flytande). I flesta fall räcker med lokal behandling, men i vissa fall behöver man sätta in tablettbehandling för att uppnå god effekt (då är svampodling ett måste). Behandlingen tar mellan två veckor upp till tolv månader, beroende på var svampinfektionen sitter samt typ av svamp.

Det finns i stort sett fyra läkemedelsgrupper man kan använda:

  • Amorolfin (nagellack)
  • Terbinafin (tabletter eller kräm)
  • Azoler (schampo, tabletter, kräm)
  • Antibiotika (nystatin)

Särskilda och/eller förebyggande råd

Beroende på typen av svampinfektion finns några enkla tips och råd för att undvika återinfektion under eller efter avslutad behandling:

  • Fotsvamp och nagelsvamp: Noggrann hygien med tvätt dagligen, viktigt att torka torrt mellan tårna. Undvik täta skor samt lufta fötterna minst en gång om dagen. Använd helst bomullsstrumpor och tvätta dem i 60 grader, annars svampen blir kvar. Gå inte barfota på gym eller i simhallar.
  • Svamp i ljumskarna eller underlivet: Noggrann hygien samt undvik täta kläder.
  • Nagelsvamp samt pityriasis versicolor: Det tar flera månader efter avslutad (lyckad) behandling innan nageln respektive huden ser normal ut igen. Ha tålamod. Om svampen spridits via djur, gå till veterinär och behandla djuren samtidigt.
  • Svampinfektionerna ger inte immunitet, det vill säga man kan bli återinfekterad flera gånger i livet.

Annons
Annons
Annons