Svamp i ljumsken
Svamp i ljumsken beror på en infektion med hudsvampar (dermatofyter) i huden på ljumsken och eventuellt på pungen. Det är vanligare bland män än hos kvinnor.

Den medicinska benämningen på svamp i ljumsken är tinea cruris (tinea=svamp, cruris=ben).
Orsaker
Nästan alla människor har, levande på kroppen, en eller flera av de svamptyper som orsakar svamp i ljumsken. De lever av döda hudceller och ger oftast inga symtom..
- Svamp i ljumsken är vanligare hos män än hos kvinnor.
- Svampen finns främst i varma och fuktiga omgivningar och är därför vanligare hos dem som lätt blir varma och svettiga.
- Svamp i ljumsken kan visserligen smitta, både genom direkt kontakt och genom indirekt kontakt med till exempel handdukar. Man bör dock inte överdriva smittsamheten, eftersom infektionen oftast beror på en specifik individuell mottaglighet för svampinfektioner i huden.
- Svamp i ljumsken är ofta ett tecken på en kronisk svampinfektion hos vissa individer, där infektionen vanligen börjar på fötterna, framför allt mellan fjärde tån och lilltån.
Symtom
Vanligen ses svampen som ett stort, rödbrunt och fjällande område på ljumsken eventuellt sträcker sig området in på pungen.
Man ser stor skillnad mellan svampinfekterad hud och den friska huden.
Det kliar och svider ofta på det utsatta området.
Diagnos och undersökning
Svamp i ljumsken skapar typiska förändringar och ofta kan diagnosen ställas omedelbart. Svampen kan dock misstolkas som eksem eller psoriasis.
Från utslag kan man skrapa av svamp till mikroskopi (svar samma dag) och odling (svar efter några dagar till cirka fyra veckor beroende på provtagningsmetod).
Prognos
Svamp i ljumsken är ganska lätt att få bukt med. Ändrar man inte livsstil (se ”Förebyggande råd” nedan) är det dock stor risk att svampen återkommer. Det är också viktigt att behandla eventuell samtidig svampinfektion på fötterna.
Har du psoriasisartrit eller misstänker att du kan ha det? Gå utbildningen "ABC om psoriasisartrit" (kostnadsfritt) och lär dig det viktigaste du behöver veta om PSORIASIS OCH LEDBESVÄR på 15 minuter »
Behandling
Sker med utvärtes svampmedel (ett flertal finns att köpa receptfritt på apotek).
I sällsynta fall krävs en kur med receptbelagda tabletter mot svampen.
Förebyggande råd
Upprätthåll en god hygien. Tvätta dig dagligen, dock helst inte mer än en gång per dag, och torka dig noga efteråt.
Byt kläder, i synnerhet underkläder, varje dag.
Undvik tätt åtsittande underkläder och byxor.
Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »