Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Svamp

Svamp i hårbotten (Tinea capitis)

Svamp i hårbotten orsakas av en infektion av hudsvampar (dermatofyter). Hudsvampar indelas i tre grupper beroende på vilket slags värd de föredrar: jord (geofila), djur (zoofila) och människor (antropofila). De svampar som ger upphov till svamp i hårbotten är ofta zoofila svampar.


Uppdaterad den: 2015-08-03
Författare: Mats Berg, DOCENT VID UPPSALA UNIVERSITET OCH HUDLÄKARE SKINDOC, DANDERYD

Svamp i hårbotten (Tinea capitis) kan ge kala fläckar eller fjällande hud
Annons

Den vetenskapliga benämningen på svamp i hårbotten är tinea capitis eller dermatophytosis capitis (tinea/dematophytes=svampinfektion, capitis=huvud).

Hur får man svamp i hårbotten?

Svamp i hårbotten påträffas nästan uteslutande hos barn. Orsaken till detta tros vara att den ökade talgproduktionen hos vuxna människor hämmar svampens tillväxt. Kan också förekomma hos personer med sänkt immunitet på grund av sjukdom eller medicinering.

Ibland överförs smittan från djur (hund, katt, kalvar, hamster och marsvin). De flesta däggdjur har oftast något slags hudsvamp. Många gånger lever svampen och värddjuret i fredlig samexistens utan att djuret får symptom, men svampen kan ändå smitta.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Barn med svamp i hårbotten kan också smitta andra barn (kroppskontakt krävs). 

Många som har svamp i hårbotten är så kallade importfall, som fått smittan i tropiska eller subtropiska områden.

Annons
Annons

Vilka är tecknen på svamp i hårbotten?

Det finns två varianter av svamp i hårbotten:

  1. I hårbottnen uppstår en eller flera avgränsade områden, där hårstråna är avbrutna så att hårbottnen liknar en stubbåker. Huden fjällar eventuellt lätt och det uppstår ingen eller bara en lätt irritation. Eventuellt finns det samtidigt svamputslag (så kallad ringorm) i ansiktet eller på kroppen.
  2. Någonstans i hårbottnen finns en ensam hudförändring på upp till 7-8 centimeter med kraftig inflammation. Under tiden bildas där en böld eller ett kerion: en vätskeavsöndrande, varfylld och bikakeliknande förändring. Liksom i det föregående fallet är hårstråna avbrutna.

Förändringarna blir ofta infekterade med hudbakterier (stafylokocker) och lymfknutorna i nacken och på halsen kan svullna och bli ömma.

Enstaka gånger kan feber förekomma.

Vilka finns i riskgruppen?

  • Barn som har nära kontakt med djur eller har varit i tropiska områden.
  • Vuxna med sänkt immunförsvar p.g.a. sjukdom eller behandling av sjukdom.

Goda råd

Det är svårt att undvika hudsvampar då de finns överallt i omgivningen. Man kan dock försöka undvika att barnen leker med djur som har fjällande runda fläckar på kroppen (fråga veterinären).

Hur ställer läkaren diagnosen svamp i hårbotten?

Många andra hudåkommor kan ge liknande symtom men kräver en annorlunda behandling och det är därför viktigt att läkaren inte bara litar till sin kliniska blick utan också gör en vidare undersökning av fallet (skrapprov för undersökning i mikroskop eller för odling).

 

Annons
Annons

Vilka andra hudsjukdomar kan förekomma i hårbotten?

Psoriasis debuterar oftast under barnaåren och ger ofta fjällning, som kan bli tjock, och ibland även klåda i hårbotten. Atopiskt eksem/böjveckseksem kan också sitta i hårbotten, vanligen som kraftigt kliande röda partier. Däremot förekommer inte mjälleksem/seborroiskt eksem mellan 3-20 års ålder (ofta feldiagnosticerat hos barn!).

Framtidsutsikter

Det är viktigt att behandlingen startas så tidigt som möjligt för att undgå att svampinfektionen sprider sig ytterligare och för att minska smittorisken. Vid kraftigt så kallat kerion-utslag finns en liten risk för kvarstående fläckvis hårlöshet, men annars brukar håret oftast återkomma.

Hur behandlas svamp i hårbotten?

Oftast med svampmedel i tablettform i kombination med utvärtes svampmedel. Utvärtes svampmedel enbart kan försökas, men är i regel inte tillräckligt.

Vilken medicin kan användas?

Tabletter: Svampmedel mot dermatofyter.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Annons