Fakta | Svamp

Nageltrång


Uppdaterad den: 2019-09-09
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är nageltrång?

Begreppet nageltrång betyder att en tånagel - ofta på stortån - har vuxit in i huden bredvid nageln. Bakterier kan då tränga in i huden där nageln skär in och orsaka en infektion.

Nageltrång är ett relativt vanligt tillstånd. I en befolkning på 1 000 personer är det två till fyra personer per år som behöver läkarbehandling för nageltrång. Tillståndet drabbar som regel stortånageln och pojkar i puberteten är mest utsatta.

Symtom

Vanliga symtom vid nageltrång är smärtor, svullnad och eventuellt var från tåns nagelkant, oftast bara på den ena sidan av nageln. Vid undersökning finner man svullnad och inflammation där nageln skär in i huden. Vissa har bara lindriga obehag medan andra kan ha betydliga besvär och kraftig svullnad.

Annons
Annons

Orsak

Tillståndet beror ofta på att nageln klipps i en båge och därmed för långt ner på sidorna. Nageln bör klippas nästan rakt utan att man klipper ner kanterna.

Detta, i kombination med för trånga skor eller små fotskador i samband med idrott, kan resultera i att nageln skär in i huden och underhuden så att det uppstår en lokal, smärtsam svullnad, ofta med infektion.

Det verkar som om många har ett ärftligt anlag för att få nageltrång. Hos äldre personer kan svullna ben på grund av ökad mängd vätska i kroppen bidra till nageltrång.

Annons
Annons

Behandling

Vid nageltrång rekommenderas förebyggande åtgärder för att förhindra infektioner och förvärrade besvär. God fothygien, tvätta fötterna minst en gång om dagen. Använd rymliga skor och strumpor som håller fötterna torra. Om man har trånga skor som klämmer över nageln är det nästan omöjligt att få tillståndet att gå över. Nageln får inte klippas för kort ut mot sidorna. En legitimerad fotvårdsspecialist kan vara till stor hjälp med behandling och råd.

Det är viktigt att bli av med en eventuell pågående infektion. Viktigt är:

  • God fothygien: Tvätta fötterna minst en gång om dagen.
  • Använd rymliga skor och luftiga strumpor som håller fötterna torra. Om man har trånga skor som klämmer över nageln är det nästan omöjligt att få tillståndet att gå över.
  • Nageln får inte klippas för kort ut mot sidorna. En legitimerad fotvårdsspecialist kan vara till stor hjälp med behandling och råd.

Det är viktigt att bli av med en eventuell pågående infektion.

  • Dagliga varma fotbad bidrar till att rengöra området och är ofta en tillräcklig behandling för att få irritationen att gå över.
  • Om forbad inte hjälper och det finns tydliga infektionstecken, prova omslag med indränkta kompresser med alsolsprit eller klorhexidinsprit täckt med plastfilm morgon och kväll. Om denna behandling inte hjälper, sök läkare.

Kirurgi

Om man inte blir av med problemet med hjälp av lokalbehandling eller behandling hos fotvårdsspecialist kan ett kirurgiskt ingrepp bli nödvändigt. Den bästa kirurgiska behandlingen är nog att ta bort hela eller delar av nageln och därefter vara noga med den nya nageln som kommer tillbaka efter några månader.

Operationen görs enligt en standardmetod. Vissa allmänläkare gör detta på vårdcentralen, medan andra remitterar patienten till en kirurg. Detta gör att nageln för alltid blir smalare.

Man kan ha en hel del smärtor ett till två dygn efter operationen och en del patienter får även återfall efter operationen.


Annons
Annons
Annons