Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Svamp

Nageltrång

Nageltrång är vanligast i stortån och uppstår ofta hos något äldre barn i tonåren. Det är mycket man själv kan göra, men ibland behövs en operation.


Uppdaterad den: 2019-11-18

nageltrång
Annons

Vad är nageltrång?

Begreppet nageltrång betyder att en tånagel - ofta på stortån - har vuxit in i, eller trycker på, huden bredvid nageln. Det kan leda till en lokal inflammation och bakterier kan tränga in i huden där nageln skär in och orsaka en infektion.

Nageltrång är ett vanligt tillstånd, och killar i tonåren har störst risk. Tillståndet drabbar som regel stortånageln. 

Annons
Annons

Symtom och tecken

Vanliga symtom vid nageltrång är smärtor, svullnad och eventuellt var från tåns nagelkant, oftast bara på den ena sidan av nageln. Vid undersökning finner man svullnad och inflammation där nageln skär in i huden. Vissa har bara lindriga obehag medan andra kan ha betydliga smärtor och kraftig svullnad.

Orsak

Tillståndet beror ofta på att nageln klipps i en båge och därmed för långt ner på sidorna. Nageln bör klippas nästan rakt utan att man klipper ner kanterna.

Andra faktorer ökar risken för att nageltrång uppstår är trånga skor eller små fotskador i samband med idrott. Andra riskfaktorer är övervikt, dålig fothygien och överdriven svettning. 

Annons
Annons

Behandling

Om man har fått nageltrång finns det olika saker man kan göra för att minska symtomen:

  • Dagliga fotbad med varmt, rent vatten (32-37 °C) bidrar till att rengöra området och är ofta en tillräcklig behandling för att få irritationen att gå över.
  • Omslag med indränkta kompresser med alsolsprit kan göra att svullnaden minskar. Dessutom dödas bakterier och svamparter.
  • En liten bomullsbit, en liten remsa, ett plåster eller tandtråd kan sättas under nageln så att den lyfts från huden en bit. Det kan ge omedelbar symtomlindring. 
  • En fotvårdsspecialist kan hjälpa till med åtgärder för att lindra symtomen. 

Om man inte blir av med problemet med hjälp av lokalbehandling eller behandling hos fotvårdsspecialist kan ett kirurgiskt ingrepp bli nödvändigt. Den vanligaste kirurgiska behandlingen är att ta bort delar av nageln. Vid ett sådant ingrepp bedövas tån i sin helhet. Därefter tas delen av nageln bort med hjälp av en sax eller skalpell. Den nya nageln som kommer tillbaka efter några månader kan leda till samma besvär. Ibland behandlas området där nageln växer ifrån med ett kemiskt medel som förhindrar att nageln växer ut. Risken för att man får nageltrång igen blir då mindre. 

Man kan ha (kraftiga) smärtor ett till två dygn efter operationen och ibland behövs smärtstillande läkemedel. Det är också vanligt att såret börjar vätska ett tag efter operationen. Vanligt förband runt operationsområdet räcker. 

Antibiotika rekommenderas bara om infektionen har spridit sig i huden, såsom vid rosfeber (erysipelas).

Förebyggande åtgärder

Man kan göra mycket själv för att förhindra att nageltrång uppstår eller blir sämre. Viktigt är:

  • God fothygien – Tvätta fötterna minst en gång om dagen.
  • Använd rymliga skor och luftiga strumpor som håller fötterna torra. Om man har trånga skor som klämmer över nageln är det nästan omöjligt att få tillståndet att gå över.
  • Nageln får inte klippas för kort ut mot sidorna. En fotvårdsspecialist kan vara till stor hjälp med behandling och råd.

Prognos

Prognosen vid nageltrång är god vid korrekt utförd behandling och komplikationer är ovanliga. Obehandlad kan nageltrång ge nedsatt livskvalitet med smärtor och påverkan på gångförmåga. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.