Fakta | Svamp

Nagelbandsinfektion, akut

Nagelbandsinfektion är den vanligaste bakterieinfektionen i handen. Personer i våtyrken har särskilt lätt att få nagelbandsinfektioner

Uppdaterad den: 2013-01-25
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är nagelbandsinfektion?

En nagelbandsinfektion, paronyki, är en infektion i mjukvävnaden runt en fingernagel. Tillståndet förekommer i en akut och en kronisk form.

Nagelbandsinfektion är den vanligaste handinfektionen och utgör cirka 35 % av alla infektioner i handen. Tillståndet är vanligare bland kvinnor än bland män och förekommer i alla åldrar.

Orsak

Ofta beror tillståndet på en mindre skada som förstör den fysiska barriären mellan nageln och omgivande hud. Mikroorganismer, bakterier eller svamp, tränger då in under nagelbandet, förökar sig och ger upphov till en infektion. Tillståndet kan uppstå som följd av bagatellartade förhållanden som uppfransat nagelband och sådant som nagelbitning, fingersugning, manikyr eller konstgjorda naglar.

Annons
Annons

Personer i våtyrken har särskilt lätt att få nagelbandsinfektioner. Exempel på sådana yrken är städpersonal, fiskare, diskare, blomsterhandlare, bartender, bagare och simmare. Tillståndet förekommer också något oftare bland personer med diabetes, övervikt, kraftig handsvett och immunbrist.

Diagnos

Ofta har det förekommit en mindre skada mot fingertoppen eller nagelpartiet. Vanliga symtom är smärta, ömhet och svullnad i en av nagelvallarna på sidan av nageln.

Det angripna området är rött och svullet. Hos vissa har infektionen gått så långt att det finns var under huden vid sidan om nageln. Om infektionen inte behandlas kan den sprida sig till nagelrotsområdet. Infektionen kan i sällsynta fall breda ut sig under nageln till den andra sidan och resultera i infektion i nagelvallarna på båda sidor av nageln. I mycket sällsynta fall kan infektionen sprida sig upp över hela fingret i underhuden, och nageln kan lyftas upp av underliggande var.

Annons
Annons

Behandling

Målet med behandlingen är att få bort mikroorganismerna och därmed bota inflammationen. Dessutom är det viktigt att vidta åtgärder för att undvika nya infektioner.

Vilken behandling som väljs beror på hur utbredd infektionen är. Icke-kirurgisk behandling används om det inte finns någon varbildning. Om det finns var måste läkaren göra ett litet snitt för att tömma ut varet och dränera den lilla sårhålan.

Du kan själv rengöra det infekterade fingret med varmt vatten tre till fyra gånger om dagen tills tillståndet har gått över. Eventuellt kan du använda ett desinfektionsmedel som till exempel receptfri klorhexidinlösning. Vid måttliga besvär kan du smörja med väteperoxidkräm fyra gånger dagligen tills infektionen går över. Vid kraftig dunkande värk bör du söka läkare för att eventuellt få behandling med antibiotika.

Prognos

Tillståndet har en besvärlig tendens att komma tillbaka och hos vissa blir det kroniskt. Detta gäller särskilt om du har ett yrke där du hela tiden är blöt om fingrarna och det lätt kan uppstå små sprickor eller sår. Försök därför att undvika fuktiga fingrar genom att använda handskar och hålla en god handhygien. För vissa kan det i värsta fall bli aktuellt att byta jobb.


Annons
Annons
Annons