Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Svamp

Jästsvampsinfektion i huden (candida)

En hudinfektion som huvudsakligen orsakas av jästsvampen Candida albicans. Infektionen kan i princip drabba alla delar av vår hud och våra slemhinnor.


Uppdaterad den: 2015-08-03
Författare: Mats Berg, DOCENT VID UPPSALA UNIVERSITET OCH HUDLÄKARE SKINDOC, DANDERYD

Jästsvampsinfektion i huden (candida)
Annons

Hur får man en jästsvampsinfektion?

Det är viktigt att vara klar över att vi på och i vår kropp har en mängd olika mikroorganismer, däribland svampar. Några av dem är nyttiga för oss, andra typer lever vi ovetande med - ända tills det sker en förändring i sammansättningen av våra mikroorganismer som gör att en bestämd typ av mikroorganismer plötsligt får lov att växa ohämmat. När det händer får vi en infektion, till exempel en jästsvampsinfektion i huden.

Candida kan i princip drabba alla delar av vår hud och våra slemhinnor. Svampen föredrar dock fuktiga och varma omgivningar, som till exempel hudveck (ljumskar, armhålor, hudvecken under brösten). Smitta av jästsvamp mellan individer är relativt ovanligt, utan det viktigaste är en persons individuella mottaglighet för jästsvampinfektioner.

Annons
Annons

Vad är tecknen på jästsvamp i huden?

Jästsvampinfektion visar sig i huden som:

 • Kliande, högröda, eksemliknande förändringar med ökad aktivitet i kanten. Eventuellt en ganska fin fjällning, ibland kesoliknande.
 • Blåsbildningar i huden, som kan påminna om finnar, kan ibland ses utanför själva förändringen.

Vilka finns i riskgruppen?

 • Spädbarn med blöjeksem
 • Personer med diabetes eller annan näringsomsättningssjukdom
 • Överviktiga personer
 • Gravida och kvinnor som använder högdos-p-piller 
 • Personer med fuktigt arbete
 • Personer med nedsatt immunförsvar
 • Personer som genomgår en antibiotikakur. Antibiotika påverkar den normala bakteriefloran.
Annons
Annons

Goda råd

Allmänt god hygien och god hälsa fungerar förebyggande mot candida-infektioner. Svampen ger bara problem om det sker förändringar i till exempel hudbarriären och hälsotillståndet.

 • Tvätta dig regelbundet (dock helst inte kroppstvätt mer än en gång/dag, vilket kan torka ut huden och ge andra typer av hudbesvär av kliande eksemtyp) och torka huden efteråt.
 • Använd bomull eller yllekläder som tillåter huden att luftas bättre än kläder av syntetmaterial och gör av med överskottsfukt. Man bör byta kläder och strumpor regelbundet så att man alltid har torra kläder på sig.
 • Använd sandaler och skor som inte ger för mycket värme och fukt åt fötterna, som till exempel vissa gummiskor kan göra.

Hur ställer läkaren diagnosen jästsvampsinfektion?

Oftast genom en inspektion av hudens utseende (intensiv rodnad, fuktighet). Odlingar är mindre tillförlitliga, eftersom candida tillhör normalfloran på hud och slemhinnor. En viktig del av läkarens arbete är att finna den utlösande orsaken till infektionen.

Möjligt förvärrande

Candida kan infektera naglarna, framför allt vid mycket våtkontakt, och man har då ofta en samtidig irritation i nagelbanden.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Prognos

Om den faktor som orsakat candida-infektionen kan fås under kontroll kommer infektionen att försvinna med hjälp av behandling med ett svampmedel. Men liksom andra svampinfektioner kan Candida komma tillbaka om miljön åter blir gynnsam för den.

Hur behandlas en jästsvampsinfektion i huden?

Det som skapar infektionen bör först och främst behandlas. Det kan till exempel handla om att gå ned i vikt, minska våtkontakten eller att korrigera sin diabetes.

Vid sidan av behandlingen av den utlösande orsaken brukar man behandla svampinfektionen med lokalverkande medel mot svamp. Ibland kombineras svampmedlet med ett kortisonpreparat (inflammationshämmande medel) som får den kraftiga rodnaden och irritationen att försvinna. I svåra fall eller då infektionen breder ut sig blir man tvungen att använda sig av en tablettbehandling med antibiotika mot svamp.

Vilka mediciner kan användas?

 • Svampmedel mot jästsvamp i huden, som till exempel kräm, liniment eller schampo (ett flertal receptfria finns på apoteket)
 • Svampmedel mot candida, som tabletter (receptbelagda)

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons