Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Expertens svar kring nagelsvamp

Med sommaren kommer nakna fötter. För de svenskar som lider av nagelsvamp kan dock sandaler och bara fötter upplevas som ett problem.
Annons

För 27-åriga Anna blev problemen med nagelsvamp stora. Från att ha undvikit badstränder och öppna sandaler på sommaren gick det så långt att hon fick problem med närhet och förhållanden på grund av nagelsvampen.

– Även om problemet med mina naglar kanske mest satt i mitt huvud så var det jättejobbigt. Jag tyckte att jag hade världens fulaste fötter och ville inte visa dem för någon. Att bada i badhus eller gå i sommarsandaler var bara att glömma. Tillslut kändes det som om hela jag var ful, säger Anna.

Här har Netdoktors expert Mats Berg besvarat frågor om hur man kommer tillrätta med och undviker nagelsvamp.

Annons
Annons

Till alla frågor och svar kring nagelsvamp »

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-06-21 21:02 (11 år sen)

    DXC829 Really informative blog post.Much thanks again. Really Great.

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-6 22:45 (11 år sen)

    bxyC3G Awesome blog.Really thank you! Want more.

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-2 02:45 (11 år sen)

    Jag har nu haft nagelsvsmp på 8/10 tår i nu snart 7 år! Jag har 2 små barn och är livrädd att de ska få det! Det är ju så lätt att krocka fötterna. Mina funderingar är on det går att operera bort naglarna helt enkelt? Som vid nageltrång att man kan skrapa på nagelroten så den inte växer något mera. Jag funderar på att ta kontakt med någon klinik för att just be om detta. Är reumatiker och äter mediciner som dämpar mitt immunförsvar. Jag kommer aldrig bli kvitt svampen på egen hand.

  • Avatar Tidigare användare 2013-05-31 09:57 (11 år sen)

    Är konfunderad. I TV-reklamen så verkar det som om problemet med nagelsvamp, som jag troligtvis har (missfärgade naglar, förtjockade) går snabbt att få bort. På apoteket sa de att man behöver behandla i upp till ett år, men att det kommer att funka. En vän som är distriktssköterska berättade i går att de receptfria medel som finns på apotek knappt har någon effekt alls. Vad ska jag tro???

    Tacksam för svar.

    Med vänlig hälsning Peter

  • Avatar Tidigare användare 2013-05-30 09:34 (11 år sen)

    Jag tror jag blev smittad av min brukare för typ 8-10 år sen. Var på vc som tog prov o sa att de inte var nagelsvamp. Mne problemen eskalerade. Gick till fotvårdare som sa att jo det är svamp. hon slipade ner naglarna rejält o satte gentiana på dem. Numera har hon slutat o jag slipar själv naglarna imellanåt med en billig nagelslip.(batteridriven) de lättar enormt på trycket av de tjocka naglarna samt att de ser trevligare ut m tunnare nagel. Började i fjol o måla naglarna så jag kan ha sandaler ibland. Men min fråga är då, om jag slipar o kör nalox 8 som jag tyckte hjälpte mig en del i fjol) kan jag måla nagellack över eller hjälper inte nalox då? har du nåt bättre tips?

  • Avatar Tidigare användare 2013-05-30 08:09 (11 år sen)

    Jag hade fått båda stortånaglarna förstörda av mina golfskor. Det blev nagelsvamp och tånaglarna växte krokigt. Dessutom blev de hårda och svåra att klippa. I början av september 2012 åkte vi på utlandssemester och då målade jag naglarna med ett billigt lack för att eländet inte skulle synas. Jag bättrade på i omgångar och naglarna fick alltid vara lackade. För några månader sedan upptäckte jag att nagelsvampen var borta och naglarna växer nu rakt och fint. Underverk med en liten flaska för 60 kr.

  • Avatar Tidigare användare 2013-05-30 08:03 (11 år sen)

    Har sedan flera år stortånaglar som lossnar "från tån". Försöker hålla rent under och skrapar bort avlagringar flera gånger i veckan. Har dessutom fått en av naglarna bortagen för att försöka få den att växa fast, men det blev inte så.. För att kunna vara barfota som jag älskar måste jag nu måla naglarna, men det vore bra om det fanns någon åtgärd. Fotvården säger att det enda är att hålla rent under främst ena nageln. Hur tänker du?

  • Avatar Tidigare användare 2013-05-30 07:25 (11 år sen)

    Har en dotter som är 5 år. Osäker på vilken behandling som är adekvat för henne. Hon har sedan ca 1 år ett flertal fotsvampar som sitter som ett band längs toppen av nageln och ner mot ena sidan av nagelbandet. Övre tredjedelen av nageln förefaller vara angripen av nagelsvamp. Mycket tacksam för vägledning i denna fråga.

  • Avatar Tidigare användare 2013-05-30 06:16 (11 år sen)

    Om jag nu har samma problem som Anna hur gör man då för att få bort det?
    Allt ni skrev om Anna är precis så som jag känner och har det! Har haft det såhär sedan slutet av 80-talet
    Tacksam för alla svaren

  • Avatar Tidigare användare 2013-05-30 06:00 (11 år sen)

    Om jag nu har samma problem som Anna hur gör man då för att få bort det?
    Allt ni skrev om Anna är precis så som jag känner och har det! Har haft det såhär sedan slutet av 80-talet
    Tacksam för alla svaren


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.