Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Svamp |

Hudexpertens råd kring nagelsvamp

Nagelsvamp beror på en infektion av hudsvamp (tinea unguium) på nageln. Här ger Netdoktors hudexpert Jan Lapins råd om hur du kommer tillrätta med nagelsvamp.

Annons

Symtom på nagelsvamp

- Du märker att du har fått nagelsvamp om dina tånaglar blir missfärgade, tjockare och/eller börjar skiva sig. Nagelsvamp kan också klia och svida, säger Jan Lapins, överläkare, Hudkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. 

Ett vanligt tecken på nagelsvamp är också att nageln blir gulfärgad och porös. Både tånaglar och fingernaglar kan drabbas. 

- Nagelsvamp är vanligast hos vuxna och ovanligare bland barn. Alla som vistas mycket i gemensamma omklädningsrum och våtrum, duschar och liknande löper större risk att smittas av nagelsvamp. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Nagelsvamp smittar

Nagelsvamp orsakas av trådsvampar som lever på döda hudlager på nageln. Svampen smittar via sporer och kan spridas från människa till människa men vi är olika mottagliga. Vissa förutsättningar i miljön, som fuktiga och varma fötter i kombination med uppluckrad hud eller förändrad bakterieflora i huden, gör att nagelsvampen lättare får fäste. 

- Det första som händer är att vi egentligen drabbas av fotsvamp som i sin tur kan leda till nagelsvamp om man inte sätter in behandling i tid. Det är inte heller alla som kan utveckla nagelsvamp, många drabbas istället enbart av fotsvamp, säger Jan Lapins.

Behandling beror på tånagel eller fingernagel

Själva behandlingen skiljer sig åt beroende på om det är tånaglar eller fingernaglar som har drabbats.  Fingernaglar innebär en mer aktiv behandling som ofta kräver tabletter med svampdödande medel.

Annons
Annons

- Vid nagelsvamp på tånaglarna kan mer lokala preparat, ofta under lite längre tid, vara bästa lösningen, säger Jan Lapins. 

Om du är drabbad av nagelsvamp och vill bli av med det, hör i första hand med personal på apoteket om receptfria preparat. Om inte det hjälper, vänd dig till din vårdcentral. 

 

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-02-13 13:50 (5 år sen)

  Hej!
  just idag har jag besökt läkaren och efter ett och halft år behandling hon sade att ingen avlider på grund av tånagel och fingernagel svamp. Det är rätt men, det är ju obehaglig.
  Min fråga är det att om man äter söt, är det rätt att det påverkar på både tånglarnas och fingernaglarnas svampen ?
  Tack

 • Avatar Tidigare användare 2017-07-26 22:09 (6 år sen)

  Tack!
  Det var bra information som gjorde att jag fick veta lite mera om nagelsvamp!
  Viste inget om dena infektion innan!

 • Avatar Tidigare användare 2015-04-5 09:04 (8 år sen)

  Smitas nagelavamp om vi i fam använder samma dusch? Min man har fått nagelsvamp på alla tår och nu har även jag fått på stortån


Annons