Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Solskador

8 frågor om soleksem – experten svarar

Är huden röd och kliar efter att du har varit i solen? Då har du förmodligen fått soleksem. Här svarar Eva Eken, hudläkaren och specialist i dermatologi.


Publicerad den: 2018-05-29

8 frågor om soleksem – experten svarar
Annons

1. Vem drabbas av soleksem?

– Soleksem är väldigt vanligt och förekommer allra mest hos kvinnor med ljus hudtyp. Även barn drabbas.

2. Varför får man soleksem?

–  Det är just när vårens första strålar träffar en blek hud och man får en plötslig stor dos av solljus -  då kan man få ett starkt kliande eksem på de ljusexponerade ytorna. Inom ett par dagar kan man utveckla kliande knottror och blåsor som går över spontant inom några dagar till en vecka om ljusexponeringen upphör.

– Ofta får man soleksem på ytor där man tidigare bränt sig i solen. Soleksemet brukar avta under sommaren efter att man fått många små doser sol. Huden härdas efter hand, säger Eva Eken.

Annons
Annons
 

3. Vad kan man göra om man har stora problem med soleksem?

– Det är viktigt att tänka på att vara väldigt försiktig med solen i början av våren och sommaren och försiktigt trappa upp doserna. Man skyddar sig bäst med kläder och solkrämer.

– I vissa svåra fall så kan man härda huden med medicinska solarier. Då ger man minimala doser repetitivt och trappar upp dosen succesivt i syfte att härda huden. Det är behandlingar som kan ges via hudkliniker, men det innebär väldigt många klinikbesök och används bara i väldigt svåra fall.

4. Är man allergisk mot solen vid soleksem?

– Nej, det är ingen allergi i egentlig mening. Men solen orsakar en inflammationsreaktion i huden efter varje ljusexponering.

5. Var på kroppen får man oftast soleksem?

– Det är vanligt på ansikte, dekolletage, axlar och ibland armar. Ofta är det tidigare hudytor som tidigare bränts i solen som drabbas. Typiskt är att området under hakan och halsen där det är skugga inte drabbas. 

Annons
Annons

 

6. Är soleksem skadligt?

– Soleksem är inte något som är farligt men det kan vara väldigt plågsamt, det är ju starkt kliande och irriterande.

7. Vad ska man använda för solskydd om man har soleksem?

– I förebyggande syfte bör man i första hand skydda sig med kläder och i andra hand använda solskydd som effektivt filtrerar bort både UVA och UVB. Hög solskyddsfaktorn krävs om man inte har kläder som täcker huden.

 

8. Vad kan man göra för att lindra soleksem?

– Soleksem ger röda utslag med stark klåda. Soleksemet avklingar spontant inom cirka en vecka, men om klådan är väldigt besvärande kan det hjälpa med starkare kortisonkrämer, grupp II till III som skrivs ut av läkare. Kylbalsam kan också lindra i vissa fall. Det är så klart viktigt att skydda huden med kläder för att undvika påspädning av eksemet också.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons