Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Svinkoppor (impetigo)

Svinkoppor är ofarliga, men de är mycket smittsamma och kan lätt spridas till andra. God handhygien är den viktigaste förebyggande åtgärden.


Uppdaterad den: 2024-01-15

Annons

Vad är svinkoppor?

Svinkoppor

Svinkoppor, eller impetigo, är en ytlig infektion i huden. Svinkoppor är vanligast hos spädbarn och småbarn, men kan förekomma i alla åldersgrupper.

Ofta sitter svinkopporna i ansiktet eller på händerna. Sjukdomen är vanligast på sommaren och tidigt på hösten, bland annat eftersom det då är varmare och en högre luftfuktighet vilket gör att bakterierna trivs.

Annons
Annons

Symtom

Det börjar ofta med en kliande prick som snart övergår till en vätskefylld och sedan varfylld blåsa. Efter hand bildas en gul skorpa. Ibland blir det bara rött och glansigt. Nya blåsor eller hudrodnader kan dyka upp alldeles intill eller på andra ställen på kroppen, ofta med en lätt klåda.

Orsak

Orsaken till svinkoppor är att vissa typer av bakterier (stafylokocker eller streptokocker) tränger in i huden och ger en ytlig infektion. Man skiljer mellan en ytlig typ (som är vanligast) och en blåsbildande typ, så kallad bullös impetigo.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen ställs på de typiska utslagen. I enstaka fall kan odling från sårvätska behöva göras.

Förhindra smittspridning

Svinkoppor är ofarliga, men de är mycket smittsamma och kan lätt spridas till andra. Smittan sprids genom att sårvätska som innehåller stora mängder bakterier, överförs till andra delar av huden när man kliar på utslagen. Andra personer kan smittas genom nära hudkontakt eller via föremål.

God handhygien är den viktigaste åtgärden för att förhindra smittspridning. Alla i familjen bör använda egna handdukar. Övertäckning av utslagen minskar också smittrisken. 

Förskola och skola

Vid utbrott på förskolor och skolor är god handhygien nödvändig. Alla ska använda tvål, vatten och engångshanddukar vid handtvätt. Leksaker och andra kontaktpunkter, som handtag och redskap, ska tvättas av noga och ofta. Mjukisdjur och annat som inte kan tvättas bör plockas undan vid ett smittutbrott. Om man snabbt vill få kontroll över smittspridningen, kan man också behöva använda desinfektionsprodukter.

Barn med svinkoppor bör vara hemma från förskolan tills såren ser helt torra ut. Större skolbarn kan gå till skolan om de är noga med att tvätta händerna. Om svinkopporna kan täckas smittar de inte.

Behandling

Svinkoppor kan behandlas på egen hand under den första veckan:

  • God handhygien med tvål, vatten och desinfektion (alkohol).
  • Skorpor bör mjukas upp och tas bort. Såret tvättas sedan med tvål och vatten. Skorpor som sitter fast ska inte tas bort.

För de flesta räcker ovanstående behandling. Om såren inte blir bättre på någon vecka eller om de sprider sig bör vården kontaktas. Det gäller också om barnet får feber. 

Den läkemedelsbehandling som ges är i första hand är kräm eller salva som innehåller antibiotika som smörjs över svinkopporna. Om utslagen inte går över eller är utbredda och/eller sprider sig kan man gå över till antibiotika som tas via munnen. Det kan vara tabletter eller flytande medicin. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Prognos

Svinkoppor går över av sig självt i de allra flesta fall. Behandlingen gör att huden blir frisk snabbare och att smittrisken minskar. Såren brukar försvinna utan ärrbildning inom ett par veckor.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.