Fakta | Hud & hår

Pustulosis palmoplantaris


Uppdaterad den: 2013-02-11
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är pustulosis palmoplantaris?

Vid pustulosis palmoplantaris ser man akneeliknande pustler (små bölder) i handflator och på fotsulor. Tillståndet anses av en del som en speciell form av psoriasis, medan andra menar att det är en egen, men besläktad sjukdom.

Förutom pustler i huden är fotsulorna och handflatorna röda. Pustlerna är först gula, men skiftar efter hand färg och får en brunaktig skorpa som efter hand faller av.

Man vet lite om vad som orsakar pustulosis palmoplantaris, bortsett från det föreslagna sambandet med psoriasis. Nästan alla som får detta tillstånd är rökare.

Annons
Annons

Hur diagnostiseras tillståndet?

Hudförändringarna och lokalisationen är typiska vid detta tillstånd, och läkaren har sällan problem med att fastställa vad det rör sig om. Information eller fynd som tyder på samtidig psoriasis kan bidra till att göra diagnosen säkrare, men långt ifrån alla har vanlig psoriasis.

Behandling

Det finns ingen effektiv behandling som kan bota sjukdomen för alltid. Behandlingen tar därför sikte på att lindra besvären och förkorta förloppet.

Vanlig hudvård med fuktighetskräm och borttagande av eventuella fjäll är viktig. Allmänläkaren kan försöka behandla med stark kortisonsalva, som täcks med till exempel plast, för att behandlingen ska bli så effektiv som möjligt. Behandlingen ska fortsätta till en vecka efter att besvären är borta, och ofta räcker det med tre till sex veckors behandling.

Annons
Annons

Tillståndet kan vara svårt att behandla, och det är ofta nödvändigt att remittera till hudläkare. Här ges andra typer av behandling, både i form av solbehandling och behandling med tabletter.

Prognos

Pustulosis palmoplantaris är en kronisk sjukdom som kan vara i flera år med ständiga försämringar och förbättringar. Med dagens behandlingsmöjligheter kan man dock minska besvären betydligt.


Annons
Annons
Annons