Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Pustulosis palmoplantaris

Pustulosis palmaplantaris ger symtom som klåda och brännande känsla där utslagen sitter i handflator och eller fotsulor.


Uppdaterad den: 2023-02-09

Annons

Vad är pustulosis palmoplantaris?

Pustulosis palmoplantaris

Pustulosis palmoplantaris är en hudsjukdom med återkommande episoder av blåsor och rodnad hud på fotsulorna och i handflatorna. Pustler är akneliknande små bölder där innehållet är sterilt och inte innehåller bakterier. Pustlerna är först gula, men skiftar efter hand färg och får en brunaktig skorpa som efter hand faller av.

Annons
Annons

Symtom

Oftast är både handflator och fotsulor angripna, men ibland kan besvären uppstå på endast handflator eller endast fotsulor. Symtom som klåda och brännande känsla kan finnas där utslagen sitter. Många fall är lindriga, men i svåra fall kan förändringarna leda till svårigheter att gå eller klara vardagliga aktiviteter.

Orsak

Man vet lite om vad som orsakar pustulosis palmoplantaris. Tillståndet har traditionellt klassificerats som en undertyp av psoriasis. Nästan alla som får pustulosis palmoplantaris är rökare.

Annons
Annons

Diagnos

Hudförändringarna och lokalisationen är typiska vid detta tillstånd, och läkaren har sällan problem med att fastställa vad det rör sig om. Information eller fynd som tyder på samtidig psoriasis kan bidra till att göra diagnosen säkrare, men långt ifrån alla har vanlig psoriasis.

Behandling

Vanlig hudvård med fuktighetskräm är viktig. Nikotinstopp lindrar ofta besvären och kan ge utläkning. Undvik uttorkning av huden med för mycket tvättning med tvål och använd handskar vid diskning.

Man kan försöka behandla med stark kortisonsalva, som täcks med till exempel plast, för att behandlingen ska bli så effektiv som möjligt. Sådan stark kortisonsalva måste skrivas ut på recept. Behandlingen ska fortsätta till en vecka efter att besvären är borta, och ofta räcker det med tre till sex veckors behandling.

Tillståndet kan vara svårt att behandla och då kan remiss till hudläkare behövas. Hos hudläkare ges andra typer av behandling, både i form av ljusbehandling och behandling med tabletter.

Prognos

Pustulosis palmoplantaris är en kronisk sjukdom som kan vara i flera år och växla mellan bra och sämre perioder. Med dagens behandlingsmöjligheter kan man minska besvären betydligt.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.