Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Perioral dermatit

Om man har perioral dermatit är det viktigt att sluta med kortisonkräm i ansiktet.


Uppdaterad den: 2023-02-20

Annons

Vad är perioral dermatit?

Perioral dermatit är en hudsjukdom med utslag i ansiktet, främst runt munnen. Tillståndet är vanligast hos unga kvinnor. Antalet nya fall per år är cirka 0,5–1 % av befolkningen. Det verkar som om förekomsten bland män ökar, vilket kan ha samband med mäns ökande användning av kosmetiska preparat.  

Annons
Annons

Symtom

Perioral dermatit uppträder i form av rodnad hud, utslag och akneliknande små utslag kring munnen, näsborrarna, ögonen och ibland även ut på kinderna. Typiskt är en fri zon närmast läpparna.

Orsak

Man vet inte vad som orsakar sjukdomen. Tillståndet förvärras ofta vid användning av kortisonkrämer. Ganska många har använt kortison innan diagnosen ställs, och kortison anses därför vara en bidragande orsak till utslaget.

Andra faktorer som misstänks kunna orsaka perioral dermatit är överdriven tvätt, överanvändning av feta krämer eller kosmetika, starka hudvårdsprodukter, p-piller, tandkräm, solljus, värme och vind.

Annons
Annons

Behandling

Vid lindriga symtom kan man prova att använda en kräm med metronidazol eller pimecrolimus. Annars används antibiotika i tablettform i en till tre månader, ibland i kombination med kräm.

Det är viktigt att sluta med kortisonkräm om man använder det. Även om kortisonskräm ofta är en bidragande orsak till utslaget, finns det risk att utslaget blossar upp när man slutar med kortisonkräm. För att undvika sådan uppblossning kan man successivt trappa ner användandet. Under behandlingsperioden bör man låta huden vila och vara försiktig med feta hudprodukter, kosmetika, rengörings- och fuktighetskrämer. Sol kan också göra utslagen värre.

Prognos

Perioral dermatit är en ofarlig sjukdom med god prognos, Med behandling läker det vanligtvis ut efter några veckor. Det finns dock en viss risk för återfall, speciellt om man inte undviker de orsaker som utlöser sjukdomen.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.