Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Laserbehandling av kärlmissbildningar/kärltumörer


Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är kärlmissbildningar/kärltumörer?

Vissa personer föds med kärlmissbildningar/kärltumörer (cirka 0,3 %). Den vanligaste kärlmissbildningen är eldsmärken ("nevus flammeus") som består av en samling blodkärl nära hudytan. Färgen kan vara rosa, röd eller violett. Eldsmärken skiljer sig från hemangiom ("smultronmärken"). Hemangiom är små kärltumörer som krymper och försvinner av sig själv med tiden. Eldsmärken, också kallade "portvinsfläckar", försvinner inte och kan bli tjockare och mörkare med tiden.

De flesta eldsmärken sitter på huvudet och halsen.

Laserbehandling

Laserbehandling kan användas för att behandla många kärlmissbildningar/kärltumörer, även eldsmärken och "smultronmärken". Vid behandlingen riktas intensiv ljusenergi mot huden så att blodkärlen dras ihop och färgen bleknar. Efter laserbehandling känns huden varm, precis som efter en lättare solbränna. Du kan också få en lätt blodutgjutning i området. Du måste använda solskyddsmedel i två till tre månader efter behandlingen.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Oftast krävs det flera laserbehandlingar för bästa effekt. Laserbehandling gör inte alltid att du blir helt kvitt din kärlmissbildning eller kärltumör, men den blir oftast betydligt blekare.

Kan laserbehandling vara skadligt?

Alla behandlingar innebär både risker och fördelar. Risken för komplikationer efter laserbehandling av kärlmissbildningar/kärltumörer beror på typen av behandling, typen av laser och andra faktorer, till exempel din allmänna hälsa. Äldre laserutrustning hade en tendens till att ge ärr och pigmentförändringar. I dag finns laserutrustning som har tagits fram speciellt för att verka på blodådrorna i huden och som inte skadar omgivande hud nämnvärt. Vetenskapliga undersökningar har visat att dessa nya lasrar ger mycket få biverkningar.

Pulsad färglaser betraktas i dag som förstahandsvalet vid behandling av eldsmärken när så är möjligt. Tidig behandling rekommenderas för att minska de fysiska och psykiska följderna av ett synligt och framträdande födelsemärke.

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Annons