Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Laserbehandling av kärlmissbildningar/kärltumörer


Publicerad den: 2013-03-14

Annons

Vad är kärlmissbildningar/kärltumörer?

Vissa personer föds med kärlmissbildningar/kärltumörer (cirka 0,3 %). Den vanligaste kärlmissbildningen är eldsmärken ("nevus flammeus") som består av en samling blodkärl nära hudytan. Färgen kan vara rosa, röd eller violett. Eldsmärken skiljer sig från hemangiom ("smultronmärken"). Hemangiom är små kärltumörer som krymper och försvinner av sig själv med tiden. Eldsmärken, också kallade "portvinsfläckar", försvinner inte och kan bli tjockare och mörkare med tiden.

De flesta eldsmärken sitter på huvudet och halsen.

Annons
Annons

Laserbehandling

Laserbehandling kan användas för att behandla många kärlmissbildningar/kärltumörer, även eldsmärken och "smultronmärken". Vid behandlingen riktas intensiv ljusenergi mot huden så att blodkärlen dras ihop och färgen bleknar. Efter laserbehandling känns huden varm, precis som efter en lättare solbränna. Du kan också få en lätt blodutgjutning i området. Du måste använda solskyddsmedel i två till tre månader efter behandlingen.

Oftast krävs det flera laserbehandlingar för bästa effekt. Laserbehandling gör inte alltid att du blir helt kvitt din kärlmissbildning eller kärltumör, men den blir oftast betydligt blekare.

Kan laserbehandling vara skadligt?

Alla behandlingar innebär både risker och fördelar. Risken för komplikationer efter laserbehandling av kärlmissbildningar/kärltumörer beror på typen av behandling, typen av laser och andra faktorer, till exempel din allmänna hälsa. Äldre laserutrustning hade en tendens till att ge ärr och pigmentförändringar. I dag finns laserutrustning som har tagits fram speciellt för att verka på blodådrorna i huden och som inte skadar omgivande hud nämnvärt. Vetenskapliga undersökningar har visat att dessa nya lasrar ger mycket få biverkningar.

Pulsad färglaser betraktas i dag som förstahandsvalet vid behandling av eldsmärken när så är möjligt. Tidig behandling rekommenderas för att minska de fysiska och psykiska följderna av ett synligt och framträdande födelsemärke.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.